Felelőtlen cselekedetek: Ukrajna és a világ orosz nukleáris zsarolásának folytatása

         Szeptember 19-én éjjel az orosz hadsereg rakétatámadást intézett a dél-ukrajnai atomerőmű ellen, aminek következtében rövid távú áramkimaradás következett be. Az orosz hadsereg által az állomásra kilőtt rakéták az atomblokkok háromszáz méteres távolságban estek. „A lökéshullám megrongálta az atomerőmű épületeit, több mint 100 ablak tört be” – az Energoatom hivatalos szavai.

         A fent leírt helyzetből csak egy következtetés vonható le – Oroszország céltudatosan nukleáris válságot teremt Ukrajnában, főleg, hogy az orosz hadsereg célpontjai nemcsak a Zaporozsjei, hanem más atomerőművek is. A nukleáris infrastruktúra elleni támadások az Ukrajna polgári infrastruktúrájának megsemmisítésére irányuló terrorista cselekedetek folytatása, mert Oroszország nem talált ki más módot Ukrajna legyőzésére. Ez ismét nemcsak a fegyveres erők sikerét hangsúlyozza az ellenségeskedés frontján, hanem az orosz fegyveres erők és a Kreml által személyesen tanúsított teljes alkalmatlanságot, istenkáromlást és „cirkuszt”.

         A nukleáris fenyegetettség problémájának megoldása lehet a diplomácia, vagy – Ukrajna védelmi képességeinek kiépítése. Amint a gyakorlatban is látható, a második módszer bizonyult hatékonyabbnak, Putyin Oroszországa ugyanis egyre inkább egy középkori területi csoportosulásra hasonlít, amely csak az „erő nyelvét” érti. Az egész világ előtt demonstrálva politikájának véres folytatását, a Kreml képmutatóan kijelenti, hogy „az ukrán hatóságok nem hajlandók abbahagyni az ellenségeskedést”. Ugyanakkor a világot megrázzák az oroszok által megkínzott ukránok tömeges temetéseiről szóló hírek, például a Harkov megyei Izyum városa alatt. Több mint 440 békés ukrán állampolgár holtteste – köztük nők, gyerekek, idősek –, és mindegyikük vére folyik folyókban Putyin és támogatói kezéből.

         A népirtó eszméket megtestesítő Kreml nem hagyja figyelmen kívül a nukleáris zsarolás gondolatát. A NAÜ Zaporozsjei atomerőműbe való missziója feltárta az orosz hadsereg jelenlétét az erőmű területén, de ez nem járult hozzá jelentős mértékben az orosz megszállók nukleáris terrorizmusának megszüntetéséhez. A szélsőséges szadizmustól vezérelve a Kreml továbbra is támadja mind a nukleáris létesítményeket, mind általában a kritikus polgári infrastruktúrát – a Krivoj Rog-i gát és a Harkov megyei hőerőmű a legrelevánsabb példák ezekre a bűncselekményekre.

         Oroszország szigorúbb szankciókat érdemel, amelyek kifejezik mind a nukleáris zsarolás, mind a közintézmények elpusztítására irányuló akciók világszintű elfogadhatatlanságának teljes mélységét. De az a veszély, amely éppen az Ukrajna területén található atomerőművek orosz rakéták általi esetleges kárából fakad, a legmagasabb szintű. Lehetetlen kiszámítani az atomerőműben bekövetkezett károk pusztító következményeit – mert ez Európa szinte egész területét érinti, beleértve a Fehéroroszországot és az Oroszországot is.

         A világnak tudnia kell a nyilvánvaló igazságot az aktuális eseményekről: Putyin rezsimje terrorista csoport, Oroszország terrorista állam. Csak a Kreml nukleáris zsarolására adott egységes és kemény válasz Ukrajnának nyújtott katonai segítség és az Oroszország elleni korlátozó szankciók formájában van esélye megmenteni Európát egy szörnyű technogén kataklizmától.

#szankciok

Részvény: