Ezt mondta az igazságos békéről a német kancellár

Olaf Scholz német kancellár csütörtökön arra szólította fel Kínát, hogy ne küldjön fegyvert Oroszországnak, egyúttal arra kérte Pekinget, gyakoroljon nyomást Moszkvára, hogy az vonja vissza a hadseregét Ukrajnából.

A német szövetségi parlamentben megtartott beszédében a Reuters jelentése szerint Scholz kiábrándítónak nevezte, hogy Peking tartózkodott az orosz invázió elítélésétől, noha üdvözölte a nukleáris eszkaláció ellen tett erőfeszítéseit is.

A Pekingnek szóló üzenetem egyértelmű: használja moszkvai befolyását az orosz csapatok kivonásának előmozdítására

– idézte a Reuters a német kancellárt.

Közben az MTI is kiadott egy rövidhírt a Bundestagban elhangzott beszédről. Ebben úgy értelmezték Scholz szavait, hogy

Csak tartós és igazságos békével lehet lezárni Oroszország Ukrajna elleni háborúját.

A távirati iroda jelentése szerint a kancellár arról beszélt, hogy a német szövetségi kormány tárgyalásokat kezdett a kijevi vezetéssel és más partnerekkel az Ukrajna szuverenitását és területi épségét szolgáló jövőbeli biztonsági kötelezettségvállalásokról.

A beszámoló tanúsága szerint Scholz úgy véli: minden ilyen biztonsági kötelezettségvállalás előfeltétele, hogy Ukrajna sikeresen megvédje magát, hiszen „halántékhoz szegezett fegyverrel” csak arról lehet tárgyalni, hogy a megtámadott fél megadja magát az agresszornak.

Ha Ukrajna nem védekezne többé, akkor nem a béke jönne el, hanem Ukrajna vége

– idézték a kancellár szavait, aki szerint Oroszország célja nem is a béke, hanem a katonai győzelem. Ezt a célt azonban – meglátása szerint – nem érheti el, mert Ukrajna védekezik, Németország és partnerei pedig továbbra is támogatják, hogy megnyíljon az út a tartós és igazságos béke előtt.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2023/03/02/ukrajnai-haboru-elo-hirfolyam-2023-marcius-2/#ezt-mondta-az-igazsagos-bekerol-a-nemet-kancellar

Részvény: