Ezermilliárdos biznisz a dohányipar Magyarországon, megvan a legnagyobb nyertese is

Fontos határt lépett át az ágazat bevétele.

Továbbra is nagyon megéri dohánytermékeket gyártani is forgalmazni Magyarországon, annak ellenére, hogy minden 100 forintból majdnem 50-et elvisz a jövedéki adó.

Az ágatat legnagyobb szereplői,

összesített bevétele tavaly 814,9 milliárd forint volt, ez 7 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest,

míg az ágazat teljes forgalma – amelyet hazai trafikhálózat ellátásának monopóliumát bíró Országos Dohányboltellátó Zrt. bevétele mutat meg – tavaly átlépte az  ezermilliárd forintos határt, egészen pontosan nettó 1048,3 milliárd forint lett.

A bővülés főként annak tudható be, hogy a hagyományos termékek stabil kereslete mellett egyre népszerűbbek az alternatív dohánytermékek is. 

Ugyanakkor a bevétel legnagyobb részét be fizetni az államkasszába jövedéki adó címén: a teljes tavalyi jövedékiadó-bevétel a dohánytermékek után a Pénzügyminisztérium jelentése szerint 505 milliárd forint volt.

Az is fontos tényező, hogy a  kiskereskedelem más területeihez hasonlóan a dohánytermékek esetében is viszonylag alacsony az árbevétel-arányos nyereség, ezt mutatja, hogy az említett hat legnagyobb szereplő 800 milliárd forintot meghaladó bevétel mellett 28,1 milliárd forint  profitot termelt – írja a Portfolio.

Forrás:https://www.economx.hu/gazdasag/dohany-termek-ipar-bevetel-forgalom.790915.html

Részvény: