Ezeréves ortodox kolostorban razziázott hajnalban az ukrán titkosszolgálat

Az ukrán titkosszolgálat, az SBU és a rendőrség razziát hajtott végre egy ezer éves kijevi ortodox keresztény kolostorban kedden hajnalban. Az akció állítólag az „orosz különleges szolgálatok felforgató tevékenysége” ellen irányult – derült ki a szolgálat közleményéből.

Az épületegyüttes, amelyet a titkosszolgálat és a rendőrség megrohant, ukrán kulturális kincs, és az ukrán ortodox egyház oroszok által támogatott szárnyának, a Moszkvai Patriarchátus Egyháznak a székhelye.

A razzia során az a gyanút vizsgálták meg, mely szerint a helyiségeket szabotázs- és felderítőcsoportok, valamint külföldi állampolgárok rejtegetésére illetve fegyverraktározásra használták volna. Az átfogó cél az, hogy megakadályozzák a kolostor orosz központként való működtetését.

Az SBU azt nem közölte, mi lett a razzia eredménye. A moszkvai patriarchátus pedig egyelőre nem kommentálta az ügyet.

Májusban az ukrán Moszkvai Patriarchátus megszüntette kapcsolatait az orosz egyházzal az ukrajnai invázió miatt, és elítélte Kirill pátriárkát, amiért támogatását adta a Moszkva által csak „különleges katonai műveletnek” nevezett fellépéshez.

A kijevi székhelyű Razumkov Központ 2020-as felmérése szerint az ukránok 34 százaléka Ukrajna fő ortodox egyházának tagja, míg 14 százalék az ukrán Moszkvai Patriarchátus Egyház tagja.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2022/11/22/orosz-ukran-haboru-elo-percrol-percre-zelenszkij-putyin-herszon/#ezereves-ortodox-kolostorban-razziazott-hajnalban-az-ukran-titkosszolgalat

Részvény: