Ez lesz a G7 egyetlen gazdasága, amelyik 2023-ban zsugorodni fog

Nagy-Britannia várhatóan az egyetlen olyan nagy ipari ország, amelynek gazdasága idén zsugorodni fog, miután Liz Truss rövid miniszterelnökségének hatására a Nemzetközi Valutaalap élesen leminősítette a növekedést.

Nagy-Britannia az egyetlen G7-ország, amelynek gazdasága az előrejelzések szerint 2023-ban zsugorodni fog – írja a The Guardian.

A Rishi Sunakra nehezedő, Nadhim Zahawi konzervatív pártelnök kirúgása után egyre növekvő politikai nyomás mellett a washingtoni székhelyű IMF kedden arra figyelmeztetett, hogy a

míg a vezető fejlett országokat tömörítő G7 csoport minden más tagjának kilátásai október óta javultak vagy változatlanok maradtak, az emelkedő kamatlábak és a magasabb adók miatt az Egyesült Királyság kilátásai még borúsabbak.

Nagy-Britannia ráadásul a hét legfejlettebb ipari gazdaság alkotta csoport (G7) egyetlen olyan tagja, ahol a foglalkoztatási ráta – a tavalyi harmadik negyedévi állapot alapján – még nem érte el a koronavírus-járvány előtti szintjét.

Rishi Sunak brit miniszterelnök év elején ötpontos intézkedéscsomagot jelentett be, nem sokkal azután, hogy átvette a gazdaságpolitikájáért bírált Liz Truss után a kormányzást. A csomag tartalmazta az infláció felére csökkentését, a gazdasági növekedés beindítását, az államadósság csökkentését, az állami egészségügyi szolgálat (NHS) várólistáinak rövidítését, és az európai kontinensről csónakokkal érkező illegális határátlépők feltartóztatását.

Forrás:https://www.napi.hu/nemzetkozi-gazdasag/g7-anglia-egyesult-kiralysag-zsugorodas-inflacio-rishi-sunak.766800.html

Részvény: