Évről évre liberálisabbak az európaiak egy rangos kutatás szerint

A World Values Survey (WVS) globális kutatási projekt, amely az emberek értékeit és meggyőződéseit, illetve ezek változásait vizsgálja 1981 óta, közzétette legutóbbi felmérése eredményeit. Ezúttal is olyan kényes kérdéseket vizsgáltak, mint a homoszexualitáshoz vagy az abortuszhoz való hozzáállás.

A nagyszabású WVS-felmérés az 1980-as években indult útjára, többek között Európában, hogy felmérje a lakosság nézeteit bizonyos társadalmi kérdésekről, a migrációtól kezdve a nemek közötti egyenlőségen át a korrupcióig. Hogyan vélekednek az európaiak, ha a napjainkban a leginkább megosztó témákról van szó? Mutatjuk is, a 2017 és 2022 közti időszakban készült felmérések Európára vonatkozó eredményeit!

Abortusz
A WVS eredményei alapján a skandináv országok a legliberálisabbak a kontinensen, ha a terhességmegszakításról van szó – írja az Euronews.

Míg például Dániában a megkérdezettek közel 82, addig Magyarországon a lakosság 30 százaléka mondta azt, hogy az abortusz elfogadható.

A lista végén Románia szerepel: a válaszadók 14 százaléka adja jóváhagyását az abortuszhoz. A hagyományosan keresztény, konzervatív Lengyelországban a lakosság közel ötöde tartja elfogadhatónak az abortusz, négyötöde azonban ellenzi.

Válás
A tanulmányból egyértelművé válik, hogy ebben a kérdésben is a skandináv államok lakói a legmegengedőbbek.

A válás témaköre egyébként kevésbé osztja meg az európai népeket: a kontinens lakosságának fele elfogadhatónak tartja a válás műfaját.

Néhány európai ország azonban önmagához képest jóval konzervatívabbá vált a válás megítélésében: például Albánia míg a kilencvenes években 40 százalékos arányban helyeselte a válást, ma már csak az albán lakosság 17 százaléka ért vele egyet. A romániai válaszadók szintén elutasítóbbá váltak a válással kapcsolatban.

Homoszexualitás
A kutatás nem okozott különösebb meglepetést: Európa országai közül Izland a legelfogadóbb a melegekkel: a társadalom 87 százalékának semmi problémája azzal, ha valaki homoszexuális. A többi skandináv állam hozzáállása sem különbözik.

A WVS eredményei már a 80-as évek elején is azt mutatták, hogy a skandináv államok a legtoleránsabbak az azonos nemű házasság és a homoszexualitás kérdésében, és ahogy telnek az évek, a tendencia csak fokozódik északon.

Ugyanakkor a balkáni államok ismét a legkevésbé elfogadó európai nációknak bizonyultak. Az EU-tagállamok közül Romániában lehet a legnehezebb a homoszexuálisok élete, ugyanis a kutatási adatok szerint a lakosságnak mindössze 7 százaléka tud mit kezdeni a homoszexualitás jelenségével.

Románia ezzel még Oroszországot is megelőzi, ahol egyre szigorúbb törvényeket hoznak a melegekkel szemben, valamint egy nem rég életbe lépett új rendelet értelmében ki is toloncolják a transzneműeket az országból.

Az orosz válaszadók közel 9 százaléka mégis úgy nyilatkozott, hogy tolerálja az azonos neműek közötti romantikus kapcsolatot, Magyarországon pedig az emberek egyötöde találja elfogadhatónak a homoszexualitást.

A katolikus egyház is egyre megengedőbb
A napokban maga Ferenc Pápa is pozitívan nyilatkozott a homoszexuálisok helyzetéről, kijelentette, hogy az evangélium szerint Isten mindenkit szívesen lát az egyházában, így a melegeket is. Az egyház nyitása a homoszexuális párok felé Németországban is komolyra fordult, ugyanis a német katolikus egyház megreformálásán dolgozó, katolikus képviselőkből és püspökökből álló testület megszavazta, hogy 2026 márciusától az azonos nemű párok hivatalos egyházi áldásban részesülhessenek. A kezdeményezést a pénteken tartott szavazáson javasolják majd a német katolikus egyháznak.
A WVS kutatói mintegy lábjegyzetként megjegyezték, hogy felmérésük eredményei összességében azt mutatják, hogy Európa egyre toleránsabb és liberálisabb .

(Fogarasi Kitti)

Forrás:https://www.napi.hu/kulfold/world-values-survey-europa-liberalis.768702.html

Részvény: