Eurostat: több mint 20 százalékkal csökkent az európai földgázfogyasztás

Idén ősszel jelentősen csökkent az uniós gázfogyasztás, amely a statisztikai hivatal szerint javarészt a kereslet visszaszorítását célzó uniós intézkedések miatt történt.

Az Európai Unió legtöbb tagállamában csökkent a földgázfelhasználás idén augusztus és november között, átlagosan 20,1 százalékkal fogyasztunk kevesebbet a 2017 és 2021 közötti azonos hónapok átlagos gázfogyasztásához képest – közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden.

Az uniós hivatal szerint a fogyasztás csökkenése a gázfelhasználás iránti kereslet visszaszorítását célzó közös intézkedéseknek köszönhető, melyek célja, hogy az EU függetlenedjen az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól. A REPowerEU nevű terv a gázfogyasztás 15 százalékos csökkentését tűzte ki a 2022 augusztus és jövő március közötti időszakra az előző öt év azonos időszakának átlagához képest.

Idén augusztus és november között 18 uniós tagállam, köztük Magyarország gázfogyasztása csökkent a 15 százalékos célérték alá. Három országban esett vissza több mint 40 százalékkal a gázfogyasztás (Litvániában, Lettországban és Finnországban), valamint hat tagállam (Szlovénia, Olaszország, Portugália, Csehország, Spanyolország, Írország) csökkentette ugyan földgázfogyasztását, de még nem érte el a 15 százalékos célt – derül ki az Eurostat jelentéséből.

Érdemes kiemelni, hogy Máltán (7,1 százalék) és Szlovákiában (2,6 százalék) ugyanakkor nőtt a földgázfelhasználás a vizsgált időszakban. Az összeurópai fogyasztás egyébként augusztusban volt a legalacsonyabb, 708 petajoule (PJ) a 2017-2021-es 823 PJ átlaghoz képest.

Forrás:https://www.napi.hu/nemzetkozi-gazdasag/eurostat-tobb-mint-20-szazalekkal-csokkent-az-europai-foldgazfogyasztas.764990.html

Részvény: