Európai repülőtéri rangsor: Berlin az élen, de Amszterdam a legszórakoztatóbb

Európában a legjobb reptéri élményt a német főváros légikikötője nyújtja, míg a dobogó második és harmadik helyét a müncheni és a brüsszeli reptér foglalja el – derül ki az Eurochange friss, negyven szereplős rangsorából, amelynek utolsó helyén a bukaresti repülőtér szerepel, miközben a Budapest Airport lemaradt a listáról.

A soktényezős repülőtéri élmény szempontjából Berlin repülőterét, a BER-t választották Európa első számú légikikötőjének a brit Eurochange portál szakértői, akik a kontinens negyven legforgalmasabb légikikötőjét elemezték nyolc különböző szempontból a nyári szezon kezdetére.

A felmérésben a pontosságon, a biztonságon, az éttermek, üzletek számán, a gyermekbarát szolgáltatásokon és az árakon kívül például azt is vizsgálták, hogy mennyibe kerül a lounge-ok látogatása, illetve hol, milyen különleges ajánlatok érhetők el. 

A német szolgáltatások színvonala tarolt az összehasonlításban: Berlin a lista élén jócskán megelőzte a második helyen álló müncheni, és a dobogón harmadikként végzett brüsszeli repteret, de a TOP12-ben a bécsi mellett a hamburgi, a frankfurti és a düsseldorfi légikikötő is szerepel.

A sor végén viszont a bukaresti Henri Coandă repülőtér végzett, míg az összehasonlításba nem került bele a magyar főváros Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtere.

Első a pontosság, de számít a vásárlási élmény is

Az Eurochange szerint a berlini repülőtér a legkevesebb késéssel tűnt ki: a német fővárosban a járatok 80 százaléka a megadott időben felszáll és az átlagos várakozási idő a biztonságiaknál mindössze hét perc. Emellett a BER bizonyul a leginkább gyermekbarátnak a változatos szórakozási lehetőségek (játszótér, TV-sarok, interaktív játékok) miatt.

A skála másik végén szereplő bukaresti helyszínről viszont megállapították, hogy onnan mindössze a járatok alig több mint fele indul el időben, és mivel összesen 13 üzletet üzemeltetnek, nagy eséllyel nem lehet vámmentesen vásárolni a Henri Coandă reptéren, ami a repülési élményt sokak számára jelentősen ronthatja.

Angliában vegyes a kép, van, ahol elhúzódik az átvilágítás 

Ami az Egyesült Királyságot illeti, a kényelmi szolgáltatásaival magas pontszámot elérő London Heathrow a 6. helyen végzett, de csak ez az egyetlen brit repülőtér, amely bekerült a legjobb tíz közé. Igaz, hogy a hatékonyság szempontjából a Heathrow is jól szerepelt, és az első húszban a londoni gatwicki és manchesteri repülőterek is benne vannak, főként amiatt, mert az átlagos biztonsági várakozási idő csak 4-5 perc.

A Bristol viszont Európa többi részéhez képest is gyengén szerepelt, mivel például a nyaralók átlagosan 30 percet kell várjanak, mire átmehetnek a biztonsági ellenőrzésen – ezzel a Bristol második leglassabb repülőtérnek számít a kontinensen.

Amszterdamban szórakoznak a legjobban az utasok

Az Eurochange rangsorából az is kiderült, hogy Európa legszórakoztatóbb repülőtere az amszterdami Schiphol, ahol számos étterem, üzlet és egyedi látnivaló van. Például a mini Rijksmuseum, vagy a saját zöldterület, ahol madárcsicsergést hallgathatnak a várakozók, illetve meditálhatnak, könyvet olvashatnak vagy éppen szobakerékpározhatnak. 

A madridi Adolfo Suárrez, illetve a düsseldorfi, a dublini és a római Fumicino repülőterek Európa legjobb ár-érték arányú légikikötői közé kerültek. A düsseldorfi reptéren például egy sör 3,87 fontba kerül, ami 57 százalékkal olcsóbb, mint az Egyesült Királyság légikikötőiben.

Összességében a legdrágábbnak a párizsi Charles de Gaul repülőtér számít, ahol egy sör ugyan körülbelül 6,33 fontba kerül, viszont a lounge jegy ára 52 font. Ez majdnem háromszor több, mint a legolcsóbbnak számító Koppenhágában, ahol ugyanakkor egy sörért 24,67 fontot kérnek el. 

Forrás:https://www.economx.hu/gazdasag/repuloter-europai-rangsor-airport-berlin-amszterdam-egyesult-kiralysag.790514.html

Részvény: