Európai Parlamenti tagságot kapnak a kárpátaljai magyarok – nagyszerű politikai döntés a Fidesztől, de lesz-e ennek valami hatása globálisan?

A kárpátaljai származású Viktória Ferencet Orbán Viktor magyar miniszterelnök Fidesz-pártjából választották az Európai Parlament képviselőjévé. A Fideszből összesen 11 képviselőt választottak be az Európai Parlamentbe, Ferenc a hetedik a jelöltlistán.

Megválasztása után Ferenc elmondta, hogy a kapott mandátummal “igyekszik bemutatni a kárpátaljai magyarság valódi törekvéseit és a közösség jelenlegi nehéz helyzetét a szélesebb európai közvélemény és az európai politikusok előtt”. Ennek ellenére megköszönte munkáját a Fidesz listáján szereplő előző kárpátaljai EP-képviselőnek, Bocskor Andreának, aki arról ismert, hogy az Európai Parlamentben nyíltan képviseli az orosz érdekeket. Konkrétan azon kevés képviselők egyike volt, akik részt vettek Putyin keresztapja, Viktor Medvedcsuk “béketervének” a strasbourgi bemutatóján. Ferenc a szavazás előestéjén “a Békepárt jelöltjei támogatására” szólított fel. Orbán Viktor politikai erejét szinte az egyetlenként pozícionálta, amely “igazi békét” keres Ukrajnában és Európában.

Figyelmen kívül hagyva a Fidesz politikailag megfontolt lépését a “béke” propaganda irányába, Jens Stoltenberg NATO-főtitkár és Orbán Viktor magyar miniszterelnök megegyezésre jutott Ukrajnával kapcsolatban. Budapest nem vesz részt a Szövetség jövőbeni Ukrajnával kapcsolatos döntéseiben, de nem is akadályozza azokat. “A NATO Ukrajnával kapcsolatos döntéseinek ebben a tevékenységében a magyar tisztségviselők egyike sem vesz részt, és nem fordítanak magyar forrásokat Ukrajna támogatására. A miniszterelnök egyúttal biztosított arról, hogy Magyarország nem lesz ellene ezeknek az erőfeszítéseknek, és lehetővé teszi más szövetségesek számára az előrelépést” – mondta Stoltenberg.

Orbán Viktor kifejtette, bár Magyarország továbbra is “hűséges” tagja a NATO-nak, az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos “béketeremtő” víziója nem esik egybe a többi NATO-tag álláspontjával. A NATO-főtitkár elfogadta Orbán álláspontját, megjegyezve, hogy az egyes tagországok megközelítési különbségei ellenére is fontos biztosítani a NATO közös erőfeszítéseinek előmozdításának lehetőségét.

De érdemes visszatérni a “mű főszereplőjéhez” – Ferenc Viktóriához. Ferenc Viktória 1984-ben született Ungváron. A filozófia doktora. 2006-ban diplomázott a Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Intézetben (angol nyelv és irodalom karon). 2013 óta a Nemzetpolitikai Kutatóintézet (Budapest) munkatársa. Politikai előretörését Brenzovics László lobbizta, aki a kárpátaljai magyarság képviselőjeként és érdekvédőjeként pozicionálja magát, és Ukrajna szuverenitásának és területi integritásának megsértése vádjával bujkál Magyarországon az ukrán igazságszolgáltatás elől. Ezért nagyon valószínű, hogy Ferenc parlamenti tevékenysége Ukrajna lejáratására és a “kárpátaljai magyar kisebbség jogainak megsértésével” vádolására, valamint a “fegyveres konfliktus békés megoldásáról” szóló hibrid orosz narratívák népszerűsítésére fog irányulni.

Ferenc Viktória átmenete a kormányzó Fideszből az Európai Parlamentbe Orbán újabb kísérlete arra, hogy az ukrán kérdést felhasználva erősítse magyarországi belpolitikai pozícióit. Az ukrajnai magyar kisebbség érdekeinek védelméről szóló deklaratív kijelentések ellenére a valóságban ez csak egy populista lépés, aminek nem sok köze van a kárpátaljai magyarok iránti valódi aggodalomhoz.

A Fidesz régóta az egyik fő politikai ütőkártyája a külhoni magyarság. A párt a szomszédos országok magyar közösségeinek védelmezőjeként pozicionálja magát, igyekszik elnyerni támogatásukat és szavazataikat a választásokon. A kritikusok szerint azonban a magyar kisebbség védelmében megtett tényleges lépések minimálisak, ehelyett a retorika a nemzetiségi érzelmek szítására szolgál a magyarországi magyarság körében.

Ugyanebben az összefüggésben tekinthető meg Ferenc európai parlamenti kinevezése is. A kárpátaljai ukrán magyarok kényelmes ürügy lett Orbán számára, hogy bírálja az ukrán hatóságokat, és a “magyarok védelmének” fellegváraként pozicionálja magát. Ugyanakkor kevesen kételkednek abban, hogy Ferenc fő feladata a Fidesz európai érdekeiért való lobbizás lesz, és nem konkrét lépések az ukrán magyarok támogatására. Sőt, Budapest durva ukránellenes retorikája, a magyarok “elnyomásával” kapcsolatos vádak és Ukrajna európai integrációjának blokkolása éppen ellenkező hatást válthat ki – tovább elidegenítheti a kárpátaljai magyarokat az anyaállamtól. Ferenc tehát “trójai falónak” tekinthető a magyar-ukrán kapcsolatok további megromlásához és a kárpátaljai magyar közösség elidegenítéséhez.

Összegezve: Ferenc Viktória európai parlamenti kinevezése a Fidesz újabb populista lépése Magyarország belpolitikai színterén. Orbán pártja a magyar kisebbség védelmének jelszavai alatt tulajdonképpen saját szűk érdekeit követi, nem zárkózik el attól, hogy aláássa a térség stabilitását és jószomszédi kapcsolatait Ukrajnával.

Részvény: