EU-csúcs: Orbán elárulta feltételeit, Von der Leyen aggódik

Magyarországnak jó az a megoldás, amelyet az Európai Tanács választani kíván, hogy az embargó a tengeri szállításon érkező, Oroszországból érkező olajra terjedjen ki, a vezetéken érkezőre pedig ne – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben, az uniós tagállami vezetők soron kívüli, kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójára érkezve hétfőn. Eközben Ursula Von der Leyen nem számít arra, hogy a csúcstalálkozón megállapodás születik az Oroszország elleni uniós szankciók hatodik csomagjáról

rbán Viktor újságíróknak nyilatkozva kijelentette: Magyarországnak ez jó megoldás, ami azt jelentené, hogy nem dobják le az atomBombát a magyar gazdaságra, hanem tud működni továbbra is, ahogy eddig -idézi az MTI.

Kijelentette: a vita tétje az, hogy ha az Oroszországból csővezetéken érkező olajszállítással valami történne, vagyis nem érkezik vezetéken orosz olaj, akkor legyen Magyarországnak joga tengeren keresztül beszerezni és másként eljuttatni azt az országba.

„Ez a garancia ami nekünk kell. Ha ma elérem azt a garanciát, amit kértünk, akkor biztonságban vagyunk” – fogalmazott a kormányfő.

Az EB nem vár uniós egységet

Nem számítok arra, hogy a csúcstalálkozón megállapodás születik az Oroszország elleni uniós szankciók hatodik csomagjáról, de bízom benne, hogy utána sikerülni fog – jelentette ki Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hétfő délután, az uniós tagállamok vezetőinek kétnapos brüsszeli tanácskozására érkezve.

Az elnök újságíróknak elmondta: az EU már öt szankciós csomagot sikerrel kidolgozott, „ez a munka sohasem könnyű és ugyanaz a helyzet a 6. csomaggal is”. Mint mondta, a bizottság és az EU soros francia elnöksége az elmúlt öt napban azon dolgozott, hogy előrelépjen ezzel a tervezettel – amely szerinte kezd kiforrottá válni -, de megállapodást még nem sikerült elérni.

„A tagállamokhoz intézett felhívásom nagyon világos. A siker kulcsa: szolidaritás Ukrajnával és az uniós egység” – húzta alá Von der Leyen.

Cikkünk frissül.

https://www.napi.hu/nemzetkozi-gazdasag/eu-csucs-brusszel-orban-viktor-orosz-szankciok-ursula-von-der-leyen-koolaj-embargo.753354.html

#eu-csúcs #orosz_szankciók #kőolaj #orbán_viktor #eu #ursula_von_der_leyen

Részvény: