Észak-Korea újabb rakétatesztje után állítja, bombáikkal elérhetik az Egyesült Államokat

Két ballisztikus rakétát lőtt ki ismét Észak-Korea vasárnap – közölte a Dél-Korea hadserege. A The Guardian cikke szerint a Szöul néhány nappal azután észlelte a kilövéseket, hogy Phenjan bejelentette egy új fegyverrendszer motorjának sikeres tesztelését.

A katonai feszültség meredeken nőtt a Koreai-félszigeten idén, mivel Phenjan példátlan számú fegyvertesztet hajtott végre, beleértve a múlt hónapban valaha volt legfejlettebb interkontinentális ballisztikus rakétáját.

Az észak-koreai diktatúra állami médiája azt jelentette, hogy a rakétakilövés „egy másik új típusú stratégiai fegyverrendszer kifejlesztésének” fontos tesztje volt. A fejlesztés lehetővé teheti, hogy mobilabb, nehezebben észlelhető interkontinentális ballisztikus rakéták arzenáljával rendelkezzen, amely elérheti az Egyesült Államok szárazföldjét.

Észak-Korea nukleáris támadási képességének pontos állapota továbbra sem ismert, mivel az elmúlt években minden interkontinentális ballisztikus rakétakísérletet meredek szögben hajtottak végre, hogy elkerüljék a szomszédos országokat. Egyes szakértők azt feltételezik, hogy Észak-Korea már rendelkezik működő nukleáris töltetű rakétákkal, amelyek elérhetik az egész Egyesült Államokat. Mások azonban azt mondják, hogy az ország még évekre van az ilyen fegyverek létrehozásától .

Mindenesetre az Egyesült Államok és Dél-Korea kibővítette rendszeres hadgyakorlatait, és szorgalmazta, hogy tovább erősítsék kombinált védelmi képességüket Észak-Korea előrehaladó nukleáris programjával szemben.

A Kim Dzsongun diktátor vezette Észak-Korea azzal fenyegetőzött, hogy megelőző jelleggel nukleáris fegyvereket vet be az Egyesült Államokkal és Dél-Koreával való esetleges konfliktusokban, az amerikai hadsereg pedig figyelmeztette Észak-Koreat, hogy az atomfegyverek használata „a rezsim végét fogja eredményezni”.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2022/12/18/eszak-korea-kim-dzsongun-raketa-kiloves-atomfegyver-usa-kiserlet/

Részvény: