Észak-Korea győzelmet hirdetett a koronavírus felett, majd „halálosan” megfenyegette Dél-Koreát

A diktatúra déli szomszédját vádolja a járvány elszabadításával, mondván, az a határra szórt röplapokkal terjedt el.

Kihirdette a Covid-19 felett aratott győzelmet Észak-Korea diktátora. Kim Dzsongun csütörtökön eltörölte a járvány terjedése miatt májusban meghozott korlátozásokat, de hozzátette, hogy országának fenn kell tartania az „acélkemény járványellenes határvonalait” és erősítenie kell a járványellenes munkáját a globális egészségügyi krízis végéig.

A diktátor húga, Kim Jodzsong pedig felfedte, hogy bátyja lázas tünetektől szenvedett – ez az első alkalom, hogy az észak-koreai vezetés jelezte, hogy Kim Dzsongun koronavírusos lehetett. Az ország sohasem közölte, hány lakosa fertőződött meg Covid-19-cel, valószínűleg azért, mert híján voltak a teszteknek. Ehelyett a „lázas betegek” napi számát közölték, akik teljes száma 4,77 millió körül alakult, de július 29. óta már új lázas betegekről sem jelentettek.

Észak-Korea Dél-Koreát tette felelőssé a vírus elterjesztéséért. Kim Jodzsong szerint a járvány azokkal a (Phenjan-ellenes) röplapokkal jutott be az országba, melyeket a déli szomszéd aktivistái légballonnal juttatnak a levegőbe, és így szórnak el a határvidéken. Kim Jodzsong azt mondta, nem nézhetik tovább tétlenül a „beáramló szemetet”, majd azzal fenyegette meg a szöuli kormányt, hogy „eltörlik őket,” és az északi válaszcsapásnak „halálosnak” kell lennie.

Forrás:(Reuters)

Részvény: