Észak-Korea ballisztikus rakétát lőtt ki a tenger felé, állítja Dél-Korea

A kilövés válasz lehetett a dél-koreai és amerikai csapatok csütörtökön befejezett éleslövészeti gyakorlatára.

Dél-Korea szerint Észak-Korea ballisztikus rakétát lőtt ki keleti partjainál. A dél-koreai hadsereg szerint az észak-koreai kilövés helyi idő szerint csütörtök este történt, de további részleteket nem közölt – adta hírül a Independent.

A kilövésre azután került sor, hogy Észak-Korea hadserege nem részletezett választ ígért, miután dél-koreai és amerikai csapatok csütörtökön befejezték a nagyszabású ötfordulós éleslövészeti gyakorlatukat a megerősített koreai határ közelében.

Észak-Korea korábban is többször lőtt már rakétákat elsősorban Dél-Korea és Japán irányába, legutóbb pedig az keltett jelentős riadalmat, hogy Észak-Korea május 31-én kísérletet tett arra, hogy felbocsásson egy kémműholdat az űrbe, de az eszközt szállító hordozórakéta a Sárga-tengerbe zuhant 200 kilométerre nyugatra a dél-koreai Eocsheong szigettől.

A dél-koreai haditengerészet keresőakciót indított a tengerbe zuhant észak-koreai rakétaroncsok felkutatására, melyeket meg is találtak. Dél-Korea az Egyesült Államokkal közösen kívánja a kiemelt roncsokat megvizsgálni, melyről itt írtunk részletesebben.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20230615_EszakKorea_DelKorea_ballisztikus_raketa_kiloves_amerikai_csapatok_katonai_gyakorlat

Részvény: