Esnek az olajárak, ami miatt már aggódni kell

Az olajárak szerdán a kínálattal kapcsolatos aggodalmak miatt emelkedtek, de az újabb agresszív amerikai kamatemeléssel kapcsolatos várakozások miatt lassult a drágulás. A befektetők attól tartanak, hogy a monetáris szigorítások recesszióhoz vezethetnek, és csökkenthetik az üzemanyagkeresletet.

Részint jó hír, hogy normalizálódni kezdtek az olajárak – újra 90 dollár körül vannak a hordónkénti kurzusok –, de hiába van a Brent a február 24-i szint közelében, egyre inkább azért tapasztalható áresés, mert gazdasági válságot áraznak a piacokon. A recesszió miatt folyamatosan a kereslet csökkenésével számolnak, nem pedig az ellátási helyzet javul. Az infláció elleni harc diktál most a világgazdaságban.

Brent nyersolaj határidős jegyzése 11 centtel, azaz 0,1 százalékkal 90,73 dollárra emelkedett hordónként reggel 5-ig, miután előző nap 1,38 dollárral csökkent. Az amerikai West Texas Intermediate nyersolaj hordónként 83,99 dolláron állt, 5 centtel, azaz 0,1 százalékkal emelkedett. Az októberi szállítású kontraktus kedden 1,28 dolláros mínuszban járt le, míg az aktívabb novemberi kontraktus 1,42 dollárt veszített – számolt be a Reuters.

Iránon múlhat az olcsó olaj

„A bikafaktor mindig az alulkínálat kérdése, amelyet az Oroszországgal szembeni szankciók okoznak” – mondta Tina Teng, a CMC Markets elemzője. „Az iráni nukleáris megállapodás akadályokba ütközött, ami nem fog egyhamar extra kínálatot hozni” – értékelte a helyzetet a Reutersnek a szakértő.

Az orosz olaj ára is esik, mindez pedig felfalja az orosz állam adóbevételeit. Már augusztusban majdnem teljesen eltűnt az orosz költségvetés idei többlete, miután az energiahordozók exportjából származó bevételek jelentősen zuhantak. A hónap során a költségvetés hiánya elérte a 360 milliárd rubelt, ami nagyjából 5,9 milliárd dollárnak felel meg.

Az Egyesült Államok közölte, hogy nem számít áttörésre a 2015-ös iráni atomalku felélesztésével kapcsolatban az e heti ENSZ-közgyűlésen, ami csökkenti az iráni hordók nemzetközi piacra való visszatérésének kilátásait.

Az OPEC+ termelői csoportosulás – a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete és társai, köztük Oroszország – jelenleg rekordmennyiségű, napi 3,58 millió hordóval marad el termelési célkitűzéseitől, ami a globális kereslet mintegy 3,5 százalékát jelenti. Ez a hiány rávilágít a piaci kínálat alapvető szűkösségére.

A kamatemeléseken múlhat minden

Az olajárak azonban továbbra is nyomás alatt maradtak az amerikai kötvényhozamok további emelkedése miatt, ami tovább emelte a dollárt a Fed kamatdöntése előtt. A Fed a széles körű várakozások szerint 75 bázispontos kamatemelést hajt végre a várakozások szerint. Ez zsinórban a harmadik nagyléptékű szigorítás, mert egyre intenzívebben próbálja megfékezni az infláció gyorsulását az amerikai jegybank.

A héten más központi bankok, köztük a Bank of England is ülésezik. A BoE-től 33 éve nem látott szigorítást várnak.

Ázsiában a részvények estek, a kötvényhozamok pedig emelkedtek szerdán, mivel a befektetők a Fed napközbeni döntésére készültek. A dollár szerdán is két évtizedes csúcs közelében mozgott a legfontosabb devizakosárral szemben, ami drágábbá tette az olajat más valuták tulajdonosai számára.

Közben az amerikai nyersolaj- és üzemanyagkészletek mintegy 1 millió hordóval nőttek a szeptember 16-án zárult héten – közölték piaci források az American Petroleum Institute keddi adataira hivatkozva. Az amerikai nyersolajkészletek a múlt héten mintegy 2,2 millió hordóval emelkedtek a szeptember 16-ig tartó héten a Reuters bővített felmérése szerint.

Az Aramco szaúdi állami olajipari óriásvállalat vezetője kedden arra figyelmeztetett, hogy a világ tartalék olajtermelési kapacitása gyorsan elfogyhat, ha a világgazdaság fellendül.

Forrás:https://www.napi.hu/tozsdek-piacok/olajarak-brent-wti-kamatemeles-fed.760088.html

Részvény: