Esett a német export, mert befagytak az orosz kapcsolatok

Júliusban csökkent Németország kivitele és behozatala, kisebb lett a külkereskedelmi mérleg többlete júniussal összevetve – írja az MTI. A leginkább az Oroszországba irányuló export miatt csökkent a mutató.

Anémet szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) pénteken azt közölte, hogy júliusban a szezonális és naptárhatással korrigált német export az előző hónaphoz képest 2,1 százalékkal, 131,3 milliárd euróra csökkent, míg az import 1,5 százalékkal, 125,9 milliárd euróra mérséklődött.

Elemzők az export nagyobb, 2,3 százalékos csökkenésére számítottak, míg az import esetében 0,8 százalékos növekedést vártak.

A külkereskedelmi mérlegben 5,4 milliárd euró többlet alakult ki a júniusi 6,2 milliárd eurót követően. Az elemzői várakozások átlagában 4,8 milliárd euró plusz szerepelt.

Tavaly júliushoz képest a német export 14,3 százalékkal, az import pedig 29,3 százalékkal bővült.

Az orosz export hiányzik a leginkább

Havi összevetésben júliusban az Oroszországba irányuló német export 15,1 százalékkal, 1 milliárd euróra csökkent és 55,1 százalékkal esett tavaly júliushoz képest. A német import Oroszországból júliusban havi szinten 17,4 százalékkal, 2,9 milliárd euróra esett. Mindez nagyban köszönhető az uniós szankcióknak, amelyeket az ukrajnai háború miatt vetettek ki.

A Destatis kimutatása szerint Németország 73,4 milliárd euróért exportált árut az Európai Unió más tagállamaiba, míg 62,1 milliárd euró értékben importált ezekből az országokból júliusban. Ezzel az export 1 százalékkal nőtt, az import viszont 1,2 százalékkal csökkent júniussal összevetve.

A Németországból az Egyesült Államokba irányuló kivitel havi szinten 13,7 százalékkal, 12,3 milliárd euróra csökkent, Kínába pedig 0,3 százalékkal, 8,9 milliárd euróra mérséklődött. Az Egyesült Államokból származó német behozatal 7,6 százalékkal, 7,9 milliárd euróra esett, míg Kínából az import 11,5 százalékkal, 15,1 milliárd euróra csökkent.

Forrás:https://www.napi.hu/nemzetkozi-gazdasag/nemet-gazdasag-export-import-kulkereskedelem-statisztika-destatis.759051.html

Részvény: