Érthetetlen, miként élik túl a törökök az inflációt

Brutális adat érkezett a helyi statisztikai hivataltól, ám a pénzügyminiszter szerint nincs ok aggodalomra.

Törökországban éves és havi szinten egyaránt gyorsult az infláció májusban.

A török statisztikai hivatal (Türkiye Istatistik Kurumu – TÜIK) hétfőn ismertetett adatai szerint

az éves fogyasztói áremelkedés mértéke májusban 75,45 százalékra,

2022 novembere óta a legmagasabbra emelkedett az áprilisi 69,80 százalékról, meghaladva az elemzők által várt 74,80 százalékot.

Az infláció emelkedéséhez májusban főként a lakhatási és rezsiköltségek gyorsuló, 93,21 százalékos növekedése járult hozzá az egy hónappal korábban jegyzett 55,55 százalékos éves szintű emelkedést követően.

  • Az élelmiszerek és alkoholmentes italok májusban 70,14 százalékkal, áprilisban 69,80 százalékkal drágultak éves összevetésben,
  • ugyanakkor a ruházati cikkek és lábbelik kisebb mértékben, 50,85 százalékkal lettek drágábbak 12 hónap alatt májusban az előző havi 51,2 százalékos éves áremelkedést követően.

Havi szinten a fogyasztói áremelkedés 3,37 százalékra gyorsult az áprilisi 3,18 százalékról. Szakértők ezzel szemben lassuló, 3,0 százalékos havi inflációt vártak májusra.

Mehmet Simsek török pénzügyminiszter hétfői nyilatkozata szerint a legrosszabb időszakon túl vannak, ebben a hónapban már enyhül az infláció.

A török jegybank márciusban váratlanul 500 bázisponttal, 50 százalékra emelte az irányadónak számító, hétnapos repokamatot az infláció elleni küzdelem részeként, áprilisban és májusban pedig a piaci várakozásokkal összhangban nem változtatott a kamatszinten.

Forrás:https://www.economx.hu/gazdasag/torokorszag-fogyasztoi-arak-inflacio-statisztika.790748.html

Részvény: