Erős kritikával illette az Európai Bizottság a kormányt, amiért visszatartja az uniós pénzeket Budapesttől

Az Európai Bizottság kritikus hangvételű bírálatot fogalmazott meg amiatt, hogy a Budapestre vonatkozó pályázati kiírások késnek, egyértelműen diszkrimiálva az itt élőket. A kormány arra hivatkozva nem írta ki a pályázatokat, hogy a Magyarország számára folyosított uniós támogatás egy része zárolva van, a Bizottság szerint nem ez a valódi ok, – a 168.

Az Európai Bizottság regionális főigazgatóságának – amely az uniós források jelentős részének elosztását felügyeli – két főosztályvezetője meglehetősen kritikus hangvételű levelet írt Oláh Gábornak, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium területfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkárnak. A bírálat lényege, hogy amíg a vidéki pályázatoknak csak körülbelül két százalékát nem írták még ki, addig a budapesti fejlesztések esetében ez az arány meghaladja a 40 százalékot – írja a hvg.hu. Az Európai Bizottság ezért felhívta a magyar kormány figyelmét, hogy a Budapestre vonatkozó pályázati felhívások nem jelentek még meg, és ez későbbi bonyodalmakhoz (pl. forráskieséshez) vezethetnek.

Aránytalan a pályázati kiírások száma 

A bizottsági tisztviselők először felhívják a magyar hatóságok figyelmét a következő előírásra:

„A tagállamnak tiszteletben kell tartania a hatékony és eredményes pénzgazdálkodás, az átláthatóság és a megkülönböztetésmentesség elvét. A diszkriminációmentesség és az átláthatóság elve a műveletek irányító hatóság általi kiválasztására vonatkozó eljárásokra is vonatkozik.”

Az Európai Bizottság szerint a fent említett pályázat kiírási arányok

Részvény: