Erős földrengés volt Törökországban, legalább 50-en megsérültek

A földrengés több épületet megrongált, falak omlottak le.

Erős földrengés rázta meg szerda hajnalban az északnyugat-törökországi Düzce tartományt. Az 5,9-es erősségű földmozgás következtében mintegy ötvenen sérültek meg, de mindannyian a kitört pánikban, a fejvesztett menekülés miatt. Egy ember állapota súlyos. A rengés középpontja Isztambul keleti határától 170 kilométerrel keletre, a felszín alatt 6,8 kilométeres mélységben volt.

© MTI / EPA / ANADOLU AGENCY / Guven Yilmaz

A földmozgást Törökország északnyugati részének más tartományaiban is érezni lehetett. Az emberek felriadtak álmukból, és igyekeztek mihamarabb kijutni a szabadba. A török katasztrófavédelem takarókat osztott szét közöttük. Voltak olyanok is, akik az utcán tüzet gyújtva próbáltak melegedni. Sokan elővigyázatosságból üzemanyagért siettek.

A földrengés több épületet megrongált, falak omlottak le, tárgyak estek a földre. A düzcei bíróság tetejéről betondarabok hullottak az utcára. A hatóságok már 116 utórengést is regisztráltak, a legnagyobb 4,3-as erősségű volt.

© MTI / EPA / ANADOLU AGENCY / Guven Yilmaz

Törökország jelentős törésvonalakon fekszik, és gyakoriak a földmozgások. 1999-ben a szintén Törökország északnyugati részét sújtó erős földrengéseknek mintegy 18 ezer halottjuk volt. Azóta a hatóságok szigorítottak a vonatkozó szabályozásokon, és előírták a szerkezetileg gyenge épületek megerősítését, illetve lerombolását.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20221123_eros_foldrenges_torokorszag

Részvény: