Erdogan kihívója az összes menekültet hazaküldené

Tíz nappal a török elnökválasztás második fordulója előtt durvul a kampány.

„Mihelyt hatalomra kerülök, az összes menekültet hazaküldöm, pont” – jelentette ki csütörtökön a török kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) elnökjelöltje, Kemal Kilicdaroglu. Az ellenzéki politikus azzal vádolta Recep Tayyip Erdogan elnököt, hogy nem állt ki az ország határaiért, becsületéért, és tudatosan több mint tízmillió menekültet vitt be az országba.

Hozzátette, Erdogannak „ez sem volt elég, importszavazatok biztosítása érdekében árverésen eladta a török állampolgárságot”. Úgy véli, az államfő saját állampolgárait tette menekültté, újraválasztása esetén pedig még több mint tízmillió újabb menekült érkezne Törökországba.

A hatpárti ellenzéki szövetség jelöltje egy korábbi kampányrendezvényen azt mondta, két éven belül minden szíriai menekültet hazaküldene, most azonban már az összes menekültről beszélt. Az ázsiai országban él a világon a legtöbb menekült, a hivatalos számok szerint nagyjából négymillió.

Miután az első fordulóban egyik induló sem szerzett abszolút többséget, május 28-án másodjára is összecsap Kilicdaroglu és Erdogan. A múlt vasárnapi választáson a regnáló elnök a szavazatok 49,51 százalékát szerezte meg – amelyhez Orbán Viktor is gratulált neki –, pedig azt megelőzően arra számított, már az első körben győzelmet arat. Így azonban a maga 5,17 százalékával a harmadik helyen végzett, ugyancsak bevándorlásellenes Sinan Ogan támogatásán múlhat a végeredmény.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20230518_Erdogan_Kilicdaroglu_torokorszag_elnokvalasztas_menekultek

Részvény: