Erdogan elfogadná a NATO-bővítést, de csak akkor, ha Svédországot nem veszik fel a katonai szövetségbe

A török elnök egyedül Finnország csatlakozását hajlandó elfogadni.

Ankara kész elfogadni Finnország NATO-csatlakozását, de csak akkor, ha Svédország ezzel együtt nem csatlakozik a katonai szövetséghez – jelentette ki a Guardian beszámolója szerint Recep Tayyip Erdogan egy tévés szereplésében, mindössze néhány nappal azután, hogy Törökország mindkét országgal felfüggesztette a NATO-csatlakozási tárgyalásokat.

Törökország mellett jelenleg Magyarország az egyetlen olyan állam, ami a NATO-szövetségesek közül még nem fogadta el Finnország és Svédország csatlakozását, viszont míg arra van remény, hogy a magyar törvényhozás februárban szavazzon a svéd és finn tagságról, Törökországnál ez egyelőre nem tűnik reálisnak. Végképp úgy, hogy Törökországban május 14-én választás jön, a nyugati lapok beszámolója szerint pedig Erdogan arra játszik, hogy jelenlegi kommunikációjával meg tudja erősíteni konzervatív-nacionalista szavazói bázisát.

Erdogan legfőbb problémája Svédországgal az, hogy a svédek több olyan kurd kiadását is megtagadták a török hatóságoknak, akik az Erdogan elleni korábbi puccs előkészületeiben is részt vettek. A török elnök legutóbbi tévés szereplésében megismételte korábbi kérését: adják ki Törökországnak ezeket a „terroristákat”, ha csatlakozni akarnak a NATO-hoz.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20230130_nato_bovites_erdogan_torokorszag_svedorszag_finnorszag

Részvény: