EP-delegáció: Komoly gondok vannak a magyar média, az oktatás és a kultúra helyzetével

Elkészült az összefoglaló a Kulturális és Oktatási Bizottság küldöttségének látogatásáról.

Komoly aggályokat tartalmaz a médiaszabadság és -pluralizmus, az akadémiai szabadság, a jogállamiság és az alapvető jogok magyarországi helyzetével kapcsolatban az Európai Parlament küldöttségének magyarországi látogatásáról készült jelentés – értesült a Népszava.

A lap, amelyhez eljutott a dokumentum, felidézte: a kereszténydemokrata, szocialista, liberális és euroszkeptikus frakciókhoz tartozó képviselők november elején jártak Magyarországon, hogy kormányzati és ellenzéki politikusokkal, állami hatóságok vezetőivel, újságírókkal, oktatási, kulturális intézmények, civil szervezetek képviselőivel találkozzanak.

A beszélgetésekről szóló beszámolóban a delegáció tagjai a lap szerint

kifogásolják a média szabályozását,
kétségbe vonják a médiahatóság függetlenségét és
szóvá teszik a KESMA megalakulását. A szervezet létrejötte szerintük annak a bizonyítéka, hogy a független médiát felszámolják és rákényszerítik a kormány szolgálatára.
Bírálják továbbá, hogy a közmédia csak minimális teret enged a kormányétól eltérő hangoknak és
hogy az állam és az állami vállalatok hirdetéseinek nagy részét a kormánypárti médiumok kapják.
A Népszava azt is hozzáfűzte, hogy Koltay András, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság és a Médiatanács elnöke, amikor a delegációval találkozott, azt fejtegette, hogy a médiapluralizmusnak nincs meghatározása, s hogy a média nem tekinthető függetlennek, mert mindig is politikai irányvonalat követett. A lap úgy tudja – ám ez a jelentésben nem szerepel –, hogy Koltay a küldöttség egyes kérdéseit provokatívnak minősítette.

Az akadémiai szabadságról azt írták a képviselők, hogy Magyarországon hiányzik a tudományos szabadságot garantáló következetes, világos és átfogó jogi rendszer, az oktatásban és a kultúrpolitikában pedig egyebek mellett a döntéshozatal folyamatos központosítását kritizálták.

Az EP-delegáció jelentését hamarosan megvitatják az EP illetékes szakbizottságában.

Forrás:https://hvg.hu/gazdasag/20230316_ep_delegacio_oktatas_kultura_media

Részvény: