ENSZ: több mint négymilliárd dollárra van szükség a humanitárius programok fenntartásához

Rekordösszegű támogatási igényt nyújtott be az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs hivatala, hogy fenntarthassa humanitárius programjait a polgárháború sújtotta Jemenben.

4,3 milliárd dollár (1549 milliárd) forint) támogatásra jelentette be igényét idén az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (OCHA) azért, hogy folytathassa humanitárius programjait a polgárháború sújtotta Jemenben, az erről szóló donorkonferenciát hétfőn tartják Genfben.

A nemzetközi közösségnek megvan az ereje és az eszköze ahhoz, hogy véget vessen a válságnak. Ez pedig azzal kezdődik, hogy a kért összeget hiánytalanul, mielőbb felszabadítják
– közölte António Guterres ENSZ-főtitkár, hozzátéve, hogy az azonnali segítségnyújtás mellett fenntartható, hosszútávú fejlesztésekre is szükség van az arab országban. Az OCHA becslései szerint

a mintegy 30 milliós országban több mint 20 millió embernek van szüksége humanitárius segítségre a 2014 óta tartó polgárháború miatt.

Mostanáig a kért összeg alig több mint három százalékát sikerült előteremteni.

Kifogyhatnak a pénzből, kárba veszhet az eddigi erőfeszítés
A háború miatt rengetegen kényszerültek elhagyni otthonaikat és több mint kétmillió gyerek szenved súlyos alultápláltságban. Az ország mezőgazdaságát a harcok tönkretették, az élelmiszerárak pedig jelentősen megemelkedtek.

A tavaly kialkudott, hat hónapos tűzszünet – melyben a humanitárius helyzet is javulásnak indult – októberben lejárt, és bár a szemben álló felek egyike sem indított azóta jelentős offenzívát, a további fegyvernyugvásra irányuló erőfeszítések egyelőre sikertelenek maradtak.

Tavaly az ENSZ csaknem 2,2 milliárd dollár (792 milliárd forint) támogatást kapott jemeni programjaihoz, melyeknél közel 11 millióan jutottak országszerte élelmiszerhez, szálláshoz és oktatáshoz. A világszervezet mindazonáltal arra figyelmeztetett, eddigi erőfeszítések könnyen kárba veszhetnek, amennyiben a világszervezet kifogy a pénzből.

Forrás:https://www.napi.hu/kulfold/ensz-jemen-polgarhaboru-humanitarius-katasztrofa.768009.html

Részvény: