Ennyit keresnek majd havonta az Európai Parlamentbe küldött képviselők

A havi tiszteletdíj levonások után közel 8 ezer euró, és erre jönnek még egyéb juttatások.

A hétvégi választáson eldőlt, hogy a Fidesz-KDNP 11 képviselőt küld majd az Európai Parlamentbe, a Tisza hetet, az MSZP-DK-Párbeszéd-Zöldek közösen kettőt, a Mi Hazánk pedig egyet. A Népszava a szerdai számában összeszedte, mennyit keresnek majd az EP-képviselők.

Mint írják, az EP minden képviselője kerekítve havi nettó 7854 euró tiszteletdíjat kap, ezen felül pedig még számos juttatásban részesülnek, mely a munkájukkal járó kiadásokat fedezi. A legnagyobb tétel az általános költségtérítés, ami havi 4950 euró, ebből kell fedezni a megválasztásuk szerinti tagállamban felmerülő költségeket, például az irodájuk fenntartási költségeit.

Szállásra, étkezésre napi 350 eurót kapnak, ezt csak akkor folyósítják, ha aláírják a hivatalos jelenléti ívet. Többen visszaélnek ezzel, és csak aláírni járnak be. A napidíj fele ugyanakkor megvonható, ha a plenáris üléseken tartott név szerinti szavazások legalább felén nem vettek részt, akkor is, ha adott napon aláírták a jelenléti ívet.

A képviselők az utazási költségeket is elszámolhatják, mivel a parlamenti ülések Brüsszelben vagy Strasbourgban vannak. A bemutatott bizonylatok alapján térítik az első osztályra szóló repülő- és vonatjegyeket, közúti közlekedésnél pedig kilométerenként 0,58 euró térítést kapnak, legfeljebb ezer kilométerig. Hivatalos utakra a megválasztás szerinti tagállamba vagy máshová évi közel 5 ezer eurós keretből utazhatnak, ebből kell kijönnie a szállásuknak is. Asszisztenseket pedig havi 28696 euróból foglalkoztathatnak – ők nem lehetnek a hozzátartozóik.

Forrás:https://hvg.hu/gazdasag/20240612_europai-parlament-kepviselok-havi-kereset-tiszteletdij

Részvény: