„Ennél nagyobb csapást még sosem mértek egy ország elektromos hálózatára”

Ezernél is többször vették célba az orosz fegyveres erők Ukrajna elektromos hálózatát – idézi az Interfax ukrán hírügynökség az ukrán állami villamosenergia vállalat vezetőjét.

Volodimir Kudrickij, az Ukrenergo hálózatüzemeltető vezérigazgatója elmondta, hogy a vállalat tisztviselői az egész világon kutatják a javításokhoz szükséges bonyolult berendezésekért.

A kritikus infrastruktúrára mért orosz légicsapások nyolc hulláma súlyosan megrongálta a hálózatot, ami országszerte vészhelyzeti és tervezett leállásokhoz vezetett, de Kudrickij szerint a hálózat a nagy károk ellenére is működik.

Ennél nagyobb csapást még sosem mértek egy ország elektromos hálózatára. Több mint 1000 lövedéket és rakétát lőttek ki elektromos létesítményekre és vezetékekre, beleértve az alállomásokat is. Viszont rendszer még mindig működik: integrált, nem tört el vagy szakadt meg

– magyarázza Kudrickij.

Volodimir Zelenszkij elnök videóbeszédében elmondta, hogy Ukrajna napról napra növeli tudja az áramellátást, de Kijevben és több más megyékben is problémákat észleltek. Hozzáteszi: lehetetlen az energiarendszer százszázalékos helyreállítása, mióta az orosz energiaterror kezdetét vette, ezért továbbra is lesznek városok, ahol szakaszos áramkimaradásokra kell számítani.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2022/12/08/orosz-ukran-haboru-putyin-2022-december-08/#ennel-nagyobb-csapast-meg-sosem-mertek-egy-orszag-elektromos-halozatara

Részvény: