300 pár cipő a Duna-parton és a magyarok felhívása a kormányhoz

A Mariupolban meggyilkoltak emlékére rendezett budapesti tüntetés után, ahol Oroszország olyan barbárságot hajtott végre, amelyet Európa a második világháború óta nem ismert,  a magyarok kemény videóüzenetet forgattak kormányuknak.

Március 27-én 300 pár kopott cipő jelent meg a bronzszobor mellett. 300 nő, gyermek és idős ember emlékére, akiket egy orosz légibomba ölt meg, amelyet dobták le Mariupol központjában, a Drámaszínházban levő bombamenhelyre.

         A budapesti akció a nácik által kíméletlenül kiirtott magyar zsidók emlékének, a „Cipők a Duna-parton” emlékmű közelében zajlott le. Gyilkolás előtt cipőjük levételére kényszerítették az embereket. Így a magyar emberek csatlakoztak az ukrán fél támogatásához az Oroszország-Ukrajna háborúban, és ezzel megmutatták az azonosságot a tragikus események és a náci Németország és Oroszország atrocitásai között.

         A magyar aktivistákat erre az akcióra Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszéde inspirálta. Néhány napja megemlítette ezt a helyet az EU-csúcson tartott beszédében. Sürgette annak megértését, hogy az oroszok mariupoli atrocitásai most, a 21. században semmiben sem különböznek az 1944-1945-ös budapesti nácik atrocitásaitól.

         Sőt, Ukrajna közvetlenül Magyarországhoz fordult azzal a kéréssel, hogy tagadja meg az orosz gázt, vagy csökkentse fogyasztását. Mivel minden gazdasági tevékenység az agresszor országgal – Oroszországgal – közvetett támogatást jelent hadseregének és az Orosz Föderáció ukrajnai hadműveleteinek. Zelenszkij felidézte, hogy a második világháború végén Magyarország az egyik leginkább érintett ország volt a civilek terrorja tekintetében – akárcsak most Ukrajna. Ezért az ukrán elnök határozottan nem érti, hogy Európában hogyan gondolkodhat még valaki az Oroszországgal fenntartott kereskedelmi kapcsolatokról.

         Sajnos Orbán Viktor kitart álláspontja mellett, és eddig nem hajlandó megszakítani a kereskedelmi kapcsolatokat Oroszországgal, és még inkább az energiaszektorban. Szerinte az orosz energiaszektort érintő szankciók terjedése „aránytalan teher lenne” Magyarország számára. A kormányfő arra is emlékeztetett, hogy „Magyarország az olaj és a természeti erőforrások túlnyomó részét Oroszországból importálja, a magyar családok 90 százaléka gázzal fűti otthonát”. Orbán azt is mondta, hogy a magyar gazdaság egyszerűen nem tud működni orosz olaj és gáz nélkül, és a magyarok ne fizessenek a mások agressziójáért.

         Ez az álláspont negatív visszhangot váltott ki a magyar közösségben. Azzal, hogy az aktivistákat a magyar kormánynak küldött videóüzenet felvételére késztetett.

Magyar aktivisták által forgatott videó, amely elítéli Magyarország bármilyen kapcsolatának folytatását Oroszországgal

         A magyarok beszédükben azt vallják, szégyellik hazájuk kormányát. A magyarok elítélik Orbán álláspontját, ahol népének olcsó gázra hivatkozva ukránok ezreit engedi meghalni az orosz katonai agresszió miatt. Nyíltan az összes ukrán elárulásának nevezik. A magyar család többsége kész lemondani az olcsó gázról Ukrajna támogatására. Az emberek felszólítják kormányát és a miniszterelnököt, hogy ebben a helyzetben ne habozzanak, és egyszer s mindenkorra döntsék el, kik mellett állnak ebben a hábarúban.

Részvény: