Elzárják az oroszok a gázvezetéket: napirendre került az uniós ársapka

A korábbi orosz bejelentés szerint szerdától nem szállítanak gáz az Északi Áramlaton. Az Európai Unió döntéshozói szeptember 9-én tárgyalhatnak az új szabályokról.

Karbantartásra hivatkozva az orosz állami kezében lévő Gazprom szerdától három napra simét elzárja a Németországba irányuló Északi Áramlat gázvezetéket. 

Az Oroszországot Németországgal összekötő rendszer az elmúlt időszakban csak 20 százalékos kapacitáson üzemelt, és júliusban egyszer már teljesen leállt két hétre. Az orosz gázvállalat akkor karbantartásra hivatkozott, és a mostani, szerdától szombatig tervezett üzemszünet kapcsán is így tesz – derül ki az Euronews összefoglalójából. Az uniós tagállamok azonban politikai manipulációt sejtenek a háttérben, sőt, a francia kormány kedden már azzal vádolta Moszkvát, hogy háborús fegyverként használja a gázszállításokat. Az energiaátállásért felelős miniszter, Agnes Pannier-Runacher kijelentését az váltotta ki, hogy egy szerződésbeli vitára hivatkozva a Gazprom lecsökkentette a francia Engie cégnek szállított gáz mennyiségét.

Olaf Scholz. német kancellár kedden arról beszélt, hogy  a minden szükséges intézkedést megtettek ahhoz, hogy az ország átvészelje a következő két telet. Azt még nem lehet kijelenteni, hogy minden rendben lesz, de “sokkal nyugodtabban tekintünk a helyzetre”. 

Az uniós szinten napirendre került az is, hogy ársapkát vezetnek be a gázra, erről szeptember 9-én sorra kerülő EU-s csúcstalálkozón hozhatnak döntést a döntést. 

Forrás:https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/eszaki-aramlat-energia-oroszorszag-eu-nemetorszag.758887.html

#oroszország #gáz #energia #északi_áramlat #eu #szabály #ársapka

Részvény: