Elveszítheti orosz állampolgárságát, aki háborúnak nevezi az Ukrajna elleni inváziót

Egyszerűbben juthat viszont állampolgársághoz az, aki legalább egy évig szolgál az orosz hadseregben.

Vlagyimir Putyin orosz elnök (képünkön) pénteken aláírta azt a törvényt, amely alapján megfoszthatják az orosz állampolgárságtól azokat, akik „az Orosz Föderáció nemzetbiztonságát veszélyeztető cselekményeket követnek el”. A 180 napon belül hatályba lépő jogszabály rögzíti azt is, hogy bárki lemondhat az orosz állampolgárságról – írta a TASZSZ orosz hírügynökség.

A törvény szerint elveszítheti állampolgárságát az, aki megsérti Oroszország területi integritását, dezertál, bírálja vagy lejáratja az orosz hadsereget, agresszív háború kirobbantásával kapcsolatban tesz nyilvános felhívást. Továbbá az állampolgárság elvesztésével járhat, ha valaki nemzetbiztonságot veszélyeztető megnyilvánulásat tesz.

Oroszországban a fegyveres erők lejáratásával a legtöbb esetben azokat vádolják, akik elítélik az Ukrajna elleni inváziót vagy háborúnak nevezik az orosz kormányzat által „különleges katonai műveletként” emlegetett fegyveres konfliktust. A lista tartalmazza az állami vagy közszereplő elleni merénylettel, a hadisírok megrongálásával és a nácizmus rehabilitálásával kapcsolatos bűncselekményeket is.

Az állampolgárságról önként lemondani kívánó személyek esetében az állampolgárság megszüntetéséről az orosz belügyminisztérium, annak területi szervei, a külügyminisztérium, diplomáciai képviseletek vagy a konzulátusok dönthetnek.

A törvény kitér azokra a gyerekekre is, akiknek külföldi állampolgár a gyámjuk vagy külföldi ember fogadta őket örökbe. Az orosz elnök tőlük is bármikor, indoklás nélkül elveheti az állampolgárságot.

Putyin aláírásával egyben több mint húsz kategóriában egyszerűsítette is az állampolgársági követelményeket, így például gyorsított eljárásban juthatnak hozzá azok a külföldi állampolgárok, akik legalább egy évre vállalják a hadseregi szolgálatot.

A jogszabály meghatározza az orosz állampolgárság alapelveit is. Eszerint az orosz állampolgárság egységes és egyenlő, függetlenül attól, hogy azt hogyan szerzik meg. Az orosz állampolgárokat nem lehet megfosztani az állampolgárságuktól vagy annak megváltoztatásához való joguktól, és a tengerentúli tartózkodás nem szünteti meg az állampolgárságot. Ezenkívül az orosz állampolgárokat nem lehet kiutasítani az országból vagy kiadni egy külföldi államnak.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20230428_Elveszitheti_orosz_allampolgarsagat_ha_valaki_haborunak_nevezi_az_Ukrajna_elleni_invaziot

Részvény: