Elsírták magukat a borászok, hatvan éve nem volt ilyen rossz a helyzet

Az elmúlt 60 év legrosszabb évén lehet túl a világ bortermelése idén, a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) szerint 1961 óta nem volt ilyen alacsony a termelés.

A szervezet első becslése szerint idén 244,1 millió hektoliter lehet a világ idei bortermése, ami 7 százalékkal marad alul a tavalyi eredménynek. Ez 1961 óta a legkevesebb, amikor 214 millió hektoliter volt. Egy hektoliter 133 normál borosüvegnek felel meg – írja az MTI.

A szervezet közleménye szerint a Föld déli féltekén – Argentínában, Brazíliában, Chilében, a Dél-Afrikai Köztársaságban és Ausztráliában – 10-30 százalékkal csökkenhet a termelés, míg az északi féltekén, Olaszországban, Spanyolországban és Görögországban szinten mérséklődés várható a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt.

Az OIV arra számít, hogy Olaszország 2017 óta a legkevesebb bort fogja kitermelni, mintegy 12 százalékkal, 44 millió hektolitert.

Ha ez valóban megfelel a valóságnak, akkor az ország elveszítheti a vezető pozícióját a globális bortermelésben, helyét pedig kilenc év után ismét Franciaország veheti át.

Spanyolországban az aszály miatt az elmúlt 20 év legalacsonyabb termelését produkálhatja idén, de ennek ellenére is a világ harmadik legnagyobb bortermelője maradhat.

A fent említett két ország termelésének visszaesése miatt az EU idei bortermelése várhatóan 7 százalékkal esik vissza, vagyis mintegy 150 millió hektoliterrel. Ez a század eleje óta a legalacsonyabb mérték.

Ezzel szemben az amerikai bortermelés, ami a világon a negyedik legnagyobb, várhatóan 12 százalékkal múlja felül a tavalyi teljesítményét.

Üveg helyett műanyag palackba kerülhetnek a borok egy új szabályozás miatt
Olyan adminisztratív terheket rónak a bor ágazatra, hogy költségcsökkentés miatt műanyagra válthatnak.

Forrás:https://www.economx.hu/nemzetkozi-gazdasag/bortermeles-visszaeses-negativ-rekord-eu-olaszorszag-aszaly-spanyolorszag-franciaorszag.780086.html

Részvény: