Elrabolhatták az oroszok a zaporizzsjai atomerőmű vezérigazgató-helyettesét

Az Enerhoatom szerint Valerij Martinyukot kínzással vallatják.

Orosz terroristák rabolták el hétfőn a zaporizzsjai atomerőmű emberi erőforrásokért felelős vezérigazgató-helyettesét, Valerij Martinyukot – állítja az ukrán erőműveket működtető Enerhoatom. A cég közleménye szerint Martinyukot ismeretlen helyen tartják fogva, és feltehetően kínozzák.

„Az oroszok így akarják megszerezni a számukra feltétlenül szükséges információkat a zaporizzsjai atomerőmű alkalmazottainak személyi adatairól azért, hogy az ukrán személyzet mielőbb a Roszatom orosz atomenergetikai konszernhez kerüljön át” – írta az Enerhoatom. A vállalat hozzátette: „az orosz megszállók a szó szoros értelmében kínzást alkalmaznak a zaporizzsjai nukleáris létesítmény dolgozóival szemben, nem riadnak vissza a kegyetlen zaklatástól”.

A vállalat felhívással is fordult a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatójához, hogy segítsen kiszabadítani Martinyukot.

Ihor Murasovot, a zaporizzsjai atomerőmű vezérigazgatóját október 1-jén rabolták el oroszok, majd október 3-án elengedték. Murasov nem tért vissza munkájához, hanem visszavonult az eset után. Feladatait Petro Kotyin, az Enerhoatom elnöke vette át. A zaporizzsjai atomerőmű körülbelül hét hónapja orosz megszállás alatt van, de továbbra is ukrán személyzet működteti.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20221011_zaporizzsja_atomeromu_vezerigazgato_helyettes_emberrablas

Részvény: