Először nem fedezi a kukoricatermés a hazai szükségleteket

Példa nélküli, hogy Magyarország kénytelen kukoricát importálni saját szükségletei kielégítésére, mert a hazai termés nem fedezi a belső igényeket.

A tengeri betakarítása még ezt követően is zajlik, de a becslések szerint akár 2 millió tonna is hiányozhat a hazai piacról, miközben Magyarország hagyományosan nagy kukoricatermelőnek és exportőrnek számít – írta a portfolio.hu.

Magyarországon még nem fordult elő, hogy a hazai kukoricatermés nem fedezte a belső igényeket – nyilatkozta a Portfoliónak több, az ágazatra rálátó forrás is. Az előzetes becsléseik szerint várhatóan a hazai igények 60-90 százalékát tudja csak kiszolgálni az országos termés. Erre még sosem volt példa, minden évben jóval a hazai igények felett termelt a mezőgazdaság, és több millió tonna maradt exportra is.

Az aszály és a hőhullámok miatt több százezer hektáron kellett kitárcsázni az elszáradt kukoricát, amit jó esetben is csak tömegtakarmányként tudnak hasznosítani a gazdák – írta a portál. Ahol pedig van termés, gyenge a hozam. Csupán Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megye egyes részein vannak olyan területek, ahol rendes termésre számíthatnak a termelők.

Becslések szerint 2,8-3,6 millió tonna termésre lehet számítani az idén a megszokott 6-9 millió tonnával szemben, miközben a hazai felhasználás 4-5 millió tonna szokott lenni. A kieső mennyiség azonban ukrán importból pótolható, és várhatóan olcsóbb is lesz, mint a hazai.

A magyar kukorica jelentős áringadozásokat mutat, de jelenleg nagyjából 140 ezer forintba kerül tonnánként, míg az ukrán tételek 110 ezer forint körül mozognak várhatóan. Igaz, az árak meglehetősen változékonyak, így nagyot változhatnak néhány napon belül is – írta a portfolio.hu.

Forrás:https://hvg.hu/gazdasag/20220917_Eloszor_nem_fedezi_a_kukoricatermes_a_hazai_szuksegleteket

Részvény: