Elon Musk az ukrajnai háború után a tajvani konfliktust is megoldotta

Az én javaslatom az lenne, hogy egy különleges közigazgatási övezetté alakítsuk Tajvant, amely észszerű és elfogadható, bár valószínűleg nem fog mindenkit boldoggá tenni. És lehetséges, sőt, szerintem valószínű, hogy olyan megállapodást köthetnének, amely engedékenyebb, mint Hongkongé

– értékelt Elon Musk, a világ leggazdagabb ember a Financial Times-nak adott interjújában.

Musk ezzel lényegében az „egy ország, két rendszer” elve mellett tett hitet, amelyet a kínaiak bő harminc éve propagálnak. A Kínai Népköztársaság reformer vezetője, Teng Hsziao-ping már 1981-ben is tett hasonló ajánlatot Tajvannak, melynek értelmében a sziget nagyfokú autonómiát élvezne: a pekingi kormány nem szólna bele a helyi ügyekbe, megőrizhette volna haderejét, emellett fennmaradt volna társadalmi-gazdasági berendezkedése, életstílusa, jogrendszere, önálló pénzügyei, és továbbra is saját maga intézhette volna gazdasági és kulturális kapcsolatait más országokkal. Tajvanon azonban ezt vonakodtak elfogadni, amelyhez a mai napig tartják magukat. A tajvani elnök Caj Jing-ven szerint a hongkongi zavargások jól mutatják, hogy a modell kudarcot vallott.

Musk úgy véli, hogy Tajvanon a konfliktus elkerülhetetlen, és figyelmeztetett annak lehetséges hatásaira nemcsak a Teslára, hanem az iPhone-t gyártó Apple-re és a tágabb értelemben vett globális gazdaságra is, amely becslése szerint 30 százalékos csapást szenvedne el.

Korábban hasonló nyilatkozatot tett Mark Liu, a világ legfejlettebb chipgyártójának, a TSMC-nek az elnöke: szerinte erőszakkal senki sem irányíthatja cégét, amely olyan amerikai vállalatoknak gyárt processzorokat, mint az Apple és a Qualcomm, és a világ félvezető-bérgyártói piacának több mint 50 százalékát birtokolja. Tajvan megkerülhetetlen szereplője a számítástechnikában nélkülözhetetlen chippiacon, ahol a sziget 63 százalékos részesedéssel van jelen. Ez rendkívül magas polcra helyezi az államot a globális értékláncban.

A hét elején Musk azt javasolta, hogy Ukrajna véglegesen engedje át a Krímet Oroszországnak, továbbá, hogy az ENSZ égisze alatt új népszavazásokat tartsanak az Oroszország által ellenőrzött terület sorsáról, és hogy Ukrajna vállalja a semlegességet.

Volodimir Zelenszkij válaszul szavazást indított a Twitteren, hogy ki melyik Elon Muskot szereti jobban, aki Ukrajnát támogatja vagy aki Oroszországot, Dmitrij Medvegyev egykori orosz államfő szerint azonban „akár főtiszti rangot” is érhetne a milliárdos kijelentése.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2022/10/08/elon-musk-orosz-ukran-haboru-tajvani-konfliktus/

Részvény: