Elmondták a magyar vállalkozók, mitől tartanak a leginkább

A legtöbb hazai vállalkozás szerint üzleti tevékenységüket akadályozni fogja a nyersanyag és az energia szüntelen drágulása, az infláció valamint a növekvő kereslethiány. Kevesebben tartanak ugyanakkor a munkaerőhiánytól.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (MKIK(GVI) féléves konjunktúravizsgálatában 2022 októberében összesen 2135 hazai vállalkozás vezetője számolt be arról, hogy milyen tényezők akadályozzák cégük üzleti tevékenységét.

A 2023 áprilisáig tartó időszakot tekintve a megkérdezett cégek növekvő arányban számolnak a nyersanyag- és energiaárak emelkedésével, az árfolyamok kedvezőtlen alakulásával, a kereslethiány, valamint a munkaerővel kapcsolatos költségek növekedésével, míg a korábbiakhoz képest kevesebben gondolják úgy, hogy munkaerő- és szakemberhiánnyal, anyaghiánnyal, vagy kapacitáshiánnyal fognak szembesülni.

Kereslethiánnyal számolnak a kis cégek
A tíz fő feletti cégek várakozásai szerint egyértelműen a nyersanyag- és energiaárak képeznek majd leggyakrabban üzleti tevékenységet akadályozó tényezőt, míg az 1-9 fős mikrovállalkozások körében az árak mellett már a kereslethiány is hasonló mértékű problémát jelenthet.

Az egyes ágazatok közül az ipari, az építőipari és a szolgáltató cégeknél egyaránt a nyersanyag- és az energiaárak jelenthetik a legnagyobb problémát a következő félévben, míg a kereskedelmi tevékenységet végző vállalkozások elsősorban az árfolyamok kedvezőtlen alakulásától tartanak.

A kereskedelmi cégek emellett az ellátási láncok megszakadását is különösen nagy arányban jelölték meg a következő félévben jelenlevő akadályozó tényezőként, míg kereslethiányra leginkább az építőipari vállalatok számítanak.

Forrás:https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/gvi-vallalkozas-felmeres-nyersanyag-inflacio-energia.767217.html

Részvény: