Elkülöníti az orosz részvényalapok befagyott eszközeit az Aegon és az OTP

Az Aegon és az OTP alapkezelők elkülönítik orosz részvényalapjaik befagyott és likvid eszközeit, főleg orosz értékpapírokat. Az MNB szerint ez nem változtat a befektetők vagyonán.

Az Aegon Alapkezelő Zrt. és az OTP Alapkezelő Zrt. elkülönítik orosz részvénybefektetési alapjaikon belül a befagyott, illetve a likvid eszközállományt.

A befektetési jegysorozatok megosztása nem változtatja meg a befektetők vagyonát, pusztán annak megosztásáról van szó; a hazai orosz kitettségű befektetési alapok állománya minimális a befektetési alapok piacán belül
– közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Mit jelent a döntés a gyakorlatban?
Az Aegon Alapkezelő Zrt. és az OTP Alapkezelő Zrt. arról tájékoztatta az MNB-t, hogy orosz részvényalapjaikon belül elkülönítik az ukrajnai háború miatt tartósan illikviddé vált eszközeiket – jellemzően orosz értékpapírokat.

Az ezeket megtestesítő befektetési jegyeket így külön „IL” sorozatjellel látják el.
A befagyott eszközportfólió terhére alapkezelői, letétkezelői vagy forgalmazási díj/jutalék nem számítható fel, e terheket az alapkezelők viselik.
A döntés technikailag azt jelenti, hogy az orosz alapok befektetői meglévő befektetési jegyeik mellé újabbakat kapnak.

Az orosz-ukrán háború kitörése nyomán az Aegon Alapkezelő Zrt. 2022. február 24-től felfüggesztette az Aegon Russia Részvény Befektetési Alap, az OTP Alapkezelő Zrt. pedig tavaly március 1-től az OTP Orosz Részvény Alapját.

Ettől fogva ugyanis az alapkezelők nem fértek hozzá az orosz piacokon a kereskedéshez szükséges alapvető feltételekhez.

Lejárt az egy éves felfüggesztési időszak
A kollektív befektetési formákról és kezelőikről szóló törvény szerint az alapkezelők legfeljebb 30 napig függeszthették fel befektetési jegyeik folyamatos forgalmazását.

Ennek lejárta után kérésükre az MNB a törvény által számukra maximum biztosított további egy évig hosszabbította meg a forgalmazás felfüggesztését. Az alapkezelők már a felfüggesztés időszakában sem számítottak fel bizonyos díjakat ügyfeleiknek. A jegybanki egy éves felfüggesztési periódus mostani lejártával vált szükségessé a helyzet rendezése.

A két orosz részvényalap befektetőinek száma néhány ezer fő. A portfóliók vagyona jelenleg 30-40 százaléknyi likvid eszközt tartalmaz, amelynek együttes értéke néhány százmillió forint.

Forrás:https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/aegon-otp-orosz-haboru-reszveny-ertekpapir.768805.html

Részvény: