Elkottyintotta az orosz hadsereg egyik vezetője az ukrajnai háború célját, Moldova is felkészülhet a támadásra

Egy orosz tábornok pénteken arról beszélt, hogy Moszkva egész Dél- és Kelet-Ukrajnát el akarja foglalni, ami jóval szélesebb körű háborús célokat jelent, mint amit eddig elismertek. Az orosz hadsereg új offenzívát indított, miután a múlt hónapban összeomlott a főváros, Kijev elfoglalására irányuló hadjárat. Moldova oroszbarát szakadár régióit is megszállnák.

Ukrajna szerint Rusztam Minnekajevnek, Oroszország központi katonai körzetének parancsnokhelyettesének megjegyzései megcáfolták Oroszország korábbi állításait, miszerint nincsenek területi ambíciói. Pénteken ugyanis Minnekajev tábornok arról beszélt, hogy az orosz hadsereg egész Dél-Ukrajnát el akarja foglalni.

„Abbahagyták a titkolózást” – kommentálta a kijelentést az ukrán védelmi minisztérium a Twitteren a Reuters szerint. Kijev szerint így Oroszország elismerte, hogy a háború második szakaszának célja „nem a mitikus nácik feletti győzelem, hanem egyszerűen Kelet- és Dél-Ukrajna megszállása”.

Minnekajevet az orosz állami hírügynökségek idézték, amikor azt mondta, hogy Moszkva célja az egész keleti Donbász régió elfoglalása, összekapcsolása a Krím félszigettel, és Ukrajna egész déli részének elfoglalása egészen Moldova szakadár, oroszok által megszállt régiójáig. Ez azt jelentené, hogy több száz mérfölddel a jelenlegi vonalakon túlra, a nagy ukrán városok, Mikolajiv és Odessza is célponttá vált.

Az ukrán vezérkar szerint az orosz erők fokozták a támadásokat a teljes keleti frontvonal mentén, és támadást próbálnak indítani a Harkov régióban, Oroszország fő célpontjától, a Donbásztól északra. Harkov városában orosz gránáttűz érte a Barabasovo nevű piacot. A mentőszolgálat szerint több halálos áldozatot követelt a támadást, de részletek egyelőre nem közöltek. 

Egyre brutálisabb a háború

Genfben az ENSZ emberi jogi hivatala szerint egyre több bizonyíték van arra, hogy az oroszok háborús bűnöket követtek el Ukrajnában, beleértve a válogatás nélküli ágyúzást és a gyorsított kivégzéseket, amelyek számos civil áldozatot követeltek. Oroszország tagadja, hogy civileket célzottan támadna.

Moszkva még csütörtökön közölte, hogy közel kéthónapos ostrom után megnyerte a háború legnagyobb csatáját, a Donbasz fő kikötőjéért, Mariupol ostoromát. Vlagyimir Putyin elnök úgy döntött, hogy nem próbálja meg kiszorítani az ott még mindig egy hatalmas acélműben meghúzódó több ezer ukrán katonát.

A város oroszok által ellenőrzött részében a fegyverek nagyrészt elhallgattak, és a kábult tekintetű lakosok csütörtökön az utcára merészkedtek, ahol elszenesedett lakóházak és roncsolt autók látványa fogadta őket. Néhányan bőröndöket cipeltek. Fehér vegyvédelmi ruhás és maszkos önkéntesek járták a romokat, holttesteket gyűjtöttek össze a lakásokból, és egy „Z” betűvel, az orosz invázió jelképével jelzett teherautóra pakolták az áltozatokat.

A Maxar, egy kereskedelmi műholdvállalat szerint az űrből származó képek frissen ásott tömegsírokat mutattak a város külterületén. Ukrajna becslései szerint több tízezer civil halt meg a városban az orosz Bombázások és ostrom során. (További részletek ebben a cikkben.)

Kijev szerint 100 000 civil még mindig a városban van, és teljes evakuálásra szorul. Szerinte Moszkva döntése, hogy nem rohamozza meg az Azovstal acélműveket, azt bizonyítja, hogy Oroszországnak nincsenek meg az erői az ukrán védők legyőzéséhez.

https://www.napi.hu/nemzetkozi-gazdasag/orosz-hadsereg-tabornok-ukrajna-haboru-cel-moldova-mariupol.750916.html

#ukrajna #háború #oroszország #hadsereg #krím #támadás #moldova

Részvény: