Elindult a Paks-2 projekt: mennyire rossz ez Magyarországnak politikai szempontból

         Ma már az összes orosz média, és vele együtt valószínűleg az orosz emberek is örülnek – „A Roszatom [az orosz nukleáris cég – a szerk.] engedélyt kapott a Paks-2 atomerőmű magyarországi megépítésére” – jelenik meg a sikoltozó főcímek. Magyarországon visszafogottabban a Magyar Nemzet kormánylap említette, hogy két új atomblokk építésének Roszatom leányvállalata lesz a fővállalkozója. Magát az építkezést a Paks-2 Zrt irányítja. Ugyanakkor a szerződés orosz oldala magabiztosan és nagyon optimistán kijelenti, hogy a munkálatok már 2022 októberében megkezdődnek, azonban forrásainkban ilyen információ nem található.

         Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter két hónappal ezelőtt azt mondta, a kormány 2030-ra várja ezek az erőművi blokkok üzembe helyezését.

         A nukleáris szabályozó tegnapi döntése utat nyit ehhez.

         Az ország nukleáris potenciálját Oroszországnak nevezett álállamot bízva, Országos Atomenergia Hivatal azzal indokolta döntését, hogy leszerelésük után le kell cserélni a ma üzemelő atomerőművi blokkokat, amelyek leszerelését később kell ütemezni, valamint más erőművek elavult blokkjait kell cserélni, amelyeket szintén le kell állítani. Azt viszont senki nem említette, hogy a Paksi Atomerőmű az egyetlen, szovjet projekt alapján épült atomerőmű Magyarországon, amelyet továbbra is Oroszország szolgál ki, és Fehéroroszország, Lengyelország és Szlovákia légterein keresztül repülőgépekkel szállít hozzá nukleáris üzemanyagot.

         A Paksi Atomerőmű (Paks-2) két új, VVER-1200 3+ generációs reaktorú erőművi blokk építéséről szóló dokumentumokat a Roszatom és a magyar MVM 2014 végén írtak alá, de a projekt lelassult az Európai Bizottság jóváhagyása megszerzésének hosszadalmas eljárása miatt.

Minek itt a politika?

         Oroszország Ukrajna elleni háborúja folytatódik, és még nem ér végét. Ezzel egy időben Magyarország kiadta az engedélyt a Roszatomnak, annak ellenére, hogy ez az állami cég részt vesz az energodari (Ukrajna) zaporozsjei atomerőmű lefoglalásában. Amely egyébként tegnap, augusztus 25-én az orosz hadsereg fellépése miatt a története során először teljesen lekapcsolódott elektromos hálózatról vészüzemmódban, ami újabb atomszennyezéshez vezethet Európában.

         Magyarország nem a legjobb pillanatot választotta az orosz Roszatom cég bevonására az ilyen jellegű munkákba, ha egy másik, de Magyarországgal határos állam területén Oroszország megengedi magának, hogy több millió ember életét kockáztassa saját bűnözői tervei megvalósítása érdekében. Csak találgatni lehet, hogy a magyar kormány milyen haragot vált ki a NAÜ részéről.

         Emellett látni fogjuk, hogy az orosz fél hogyan kezdi az építkezést, hiszen már van olyan precedens, amely nem a Roszatom mellett szól. A finn Fennovoima májusban felbontotta a Hanhikivi-1 atomerőmű építésére vonatkozó szerződést a Rosatom helyi szervezetével, és visszavonta az építési engedély iránti kérelmet. A cég a határozatában utalt arra, hogy az elmúlt években jelentős késések tapasztalhatók a projekt megvalósításában, az ukrán orosz katonai invázió pedig tovább fokozta a kockázatokat és megfosztotta Oroszországot a befektetési vonzerőtől nemcsak Európában, hanem szinte az egész világon. A Fennovoima kétmilliárd eurós büntetést kíván behajtani a Rosatomtól a meghiúsult projekt miatt.

#Rosatom #Paks

Részvény: