Elhúzódó háborúról beszélt Putyin

Az orosz hadvezetés Ukrajnába vezényelte a nemrég mozgósított 300 ezres állomány felét, 77 ezren harcoló alakulatokhoz kerültek – közölte az orosz elnök egy szerdai ülésen hozzátéve, hogy újabb mozgósítást egyelőre nem terveznek. Vlagyimir Putyin arról is beszélt emberi jogi tanácsadó testületének, a Civil Társadalom és Emberi Jogok Fejlesztése Tanácsának éves értekezletén, hogy Oroszország minden rendelkezésére álló eszközzel megvédi magát és érdekeit a Nyugattal szemben.

Azt, hogy elsőként atomfegyvert vetne be, kizártnak nevezte – idézi az elnököt az Euronews.

Az ukrajnai invázióról, amit továbbra is különleges hadműveletnek tekint, azt mondta, elképzelhetőnek tartja, hogy elhúzódik. Az ülésen szó esett az elfoglalt ukrajnai területekről is, amit fontos eredménynek tekint.

Az orosz hadsereg rakéták százait lőtte ki elsősorban az ukrán energiahálózatra az elmúlt hetekben, és annak csaknem felét megsemmisítette. 

Harkiv határában rakétatemetőket alakított ki az ukrán hadsereg. Az ott felhalmozott orosz lövedékeket szakértők vizsgálják majd meg, de az már most egyértelműnek látszik Kijev szerint, hogy ezek egy része sérti olyan eszközökkel van felszerelve, amelyek bevetését tiltják a nemzetközi egyezmények.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa, aki a hét elején Kijevben tárgyalt ukrán civil szervezetek képviselőivel, szerdán Izjumban járt, hogy személyesen győződjön meg azokról a tömegsírokról, amelyeket a terület visszafoglalása után tárt fel az ukrán hadsereg, még szeptemberben.

Forrás:https://www.napi.hu/nemzetkozi-gazdasag/putyin-oroszorszag-haboru-mozgositas.764384.html

Részvény: