Éles fordulat a magyar pénztárcákban

Sokkal kevesebbet tettek félre a magyar háztartások az idei második negyedévben. 16 százalékos lett a megtakarítási rátájuk, szemben az előző évek 20 százalékos szintjével.

Az idei második a nemzetgazdaság egészében a rendelkezésre álló jövedelem 15 745 milliárd forintot tett ki, ami 2556 milliárd forintos növekedésnek felel meg az egy évvel korábbihoz képeest – derül ki a KSH elemzéséből.

A bővülés jelentős része – 1331 milliárd forint – a háztartások és háztartásokat segítő nonprofit intézmények szektorban realizálódott. A többi szektor közül a nem pénzügyi vállalatok rendelkezésre álló jövedelme 741 milliárd, a kormányzati szektoré 518 milliárd forinttal bővült, a nem pénzügyi vállalatoké 34 milliárd forinttal csökkent.

A háztartások megtakarításai rátája viszont csökkent, 16,3 százalékot tett ki, amit csökkenést jelent az előző időszakhoz képest: 2018, 2019, 2020 és 2021 második negyedévében 19,7-22,6 százalék között volt a mutató. A háztartások megtakarítási rátája azt mutatja, hogy a háztartások adott időszakban rendelkezésre álló jövedelmük –hány százalékát halmozzák fel későbbi kiadásokra. Vagyis az új adat szerint takarékoskodás helyett sokan inkább költekeztek.  

A nagyobb jövedelem elsősorban a végső fogyasztási kiadások „landolt”: 24 százalékkal nőtt éves összevetésben. 

Forrás:https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/gdp-megtakaritas-haztartas-kiadas-fogyasztas-novekedes.761469.html

Részvény: