Elérhetetlenné tette a Kreml az egyik legfontosabb független orosz lapot

Az orosz médiafelügyelet letiltotta a Novaja Gazeta független orosz híroldal weboldalának elérését – írta a Sky News.

Még az év elején történt, hogy a Novaja Gazeta című független orosz lap felfüggesztette online, nyomtatott és közösségi médiás megjelenését is a Kreml által bevezetett szigorú új cenzúratörvények miatt. Júliusban aztán az orosz médiaszabályozó hatósága, a Roszkomnadzor blokkolta a Novaja Gazeta másik weboldalát is, amelyet a lappal kapcsolatban álló munkatársak indítottak el Európában.

Alig egy hónappal később a Novaja Gazeta közölte, hogy 350 000 rubel pénzbírságot szabtak ki rájuk a „sajtószabadsággal való visszaélés” miatt. A pénzbírság herszoni szemtanúk jelentéséről szóló beszámolóra vonatkozott, amelyet a Novaja Gazeta az orosz médiafelügyelet felszólítására törölt is honlapjáról. Szeptemberben a bíróság aztán visszavonta a Novaja Gazeta médiaengedélyét.

Novaja Gazeta az 1990-es évek óta játszik kulcsszerepet Oroszország független médiájában. A lap főszerkesztője Dmitrij Muratov 2021-ben Nobel-békedíjat kapott a szólásszabadság védelmében tett erőfeszítéseiért.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2022/11/17/oroszorszag-ukrajna-haboru-lengyelorszag-raketabecsapodas/#elerhetetlenne-tette-a-kreml-az-egyik-legfontosabb-fuggetlen-orosz-lapot

Részvény: