El Salvador: megépítették Amerika legnagyobb börtönét

Miután a salvadori kormány háborút hirdetett a helyi bűnbandák ellen, az utóbbi időben ugrásszerűen megnőtt a közép-amerikai ország börtönnépessége.

El Salvadorban, vagy hivatalos nevén a Salvadori Köztársaságban akkora a válság, hogy egyenesen megabörtönt kellett nyitni a csendes óceáni országban elszabadult bűnözés megfékezésére.

A salvadori kormány a hét végén több ezer elítélt, úgynevezett bandatagot szállított át ezekbe a csúcsbörtönökbe – írja a Reuters.

Ez lesz az új otthonuk, ahol már nem okozhatnak több kárt a lakosságnak

– tette közzé hivatalos Twitter-oldalán Nayib BukeleEl Salvador elnöke.

Az elnök azt követően tette közzé posztját, hogy közel 2000 megvádolt bandatagot szállítottak át péntek kora reggel az amerikai kontinens legnagyobbnak tartott, 40 ezer férőhelyes börtönébe.

El Salvadoré lehet minden idők egyik legnagyobb börtöne
El Salvadoré lehet minden idők egyik legnagyobb börtöneKép: Reuters

A megszaporodó gyilkosságok miatt hirdettek veszélyhelyzetet

A kontinentális Közép-Amerika legkisebb és legsűrűbben lakott országának vezetője tavaly arra kérte szövetségeseit a helyi törvényhozásban, hogy hirdessenek szükségállapotot és fogadjanak el vele együtt különleges jogrendet, hogy végre visszaszoríthassák a megugró gyilkosságok számát, amelyeket a helyi erőszakos bandák számlájára írnak.

veszélyhelyzetre hivatkozva azóta a kormány gyakorlatilag bárkit letartóztathat, illetve hozzáférhet magánbeszélgetésekhez, a letartóztatottaknak pedig nincs joguk ügyvédhez.

A radikális intézkedéseknek meg is lett az eredménye: a veszélyhelyzet kihirdetése óta több mint 64 ezer gyanúsítottat tartóztattak le El Salvadorban.

A nemzetközi jogvédő civil szervezetek mindeközben felvetik, hogy a Salvadori Köztársaságban a a drákói szigor bevezetése óta nem egy ártatlan személy kerülhetett politikai fogságba, sőt, veszíthette életét a salvadori börtönökben.

Bukele elnök helyi bandák elleni fellépése mindenesetre rendkívül népszerű intézkedésnek bizonyult a salvadoriak körében, az ország védelmi minisztere pedig azt nyilatkozta, hogy addig nem állnak le a helyi bánbandákkal való leszámolással, míg rács mögé nem juttatták az utolsó bűnözőt is. 

Forrás:https://www.napi.hu/kulfold/el-salvador-borton-banda-bukele.767972.html

Részvény: