Ekkor tetőzik a Duna: folytatódnak a lezárások

Harmadfok feletti vízállással tetőzik Nagybajcsánál a Duna, ezért lezárták egy időre a Mosoni-Duna torkolati műtárgyat, hogy csökkentsék az érintett Duna-szakasz terhelését Győr biztonsága érdekében.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) csütörtökön délbe közölte, hogy 317 szakember vesz részt az árvízi védekezésben és 24 órás őrszolgálatot lát el. Budapesten várhatóan szombaton kora reggel tetőzik a Duna, várhatóan 10-20 centiméterrel haladja meg a vízállás az alsó rakpart szintjét.

hajózókat arra figyelmeztették, hogy a parttól kizárólag a lehető legnagyobb távolságra közlekedhetnek, és a hullámkeltés minimalizálására is törekedniük kell.

A vízügy szakemberei továbbra is folytatják az árvízvédelmi munkálatokat valamennyi érintett folyón, így a Zagyván, a Murán, a Dráván, a Tarnán és a Rábán is.

A Vízügyi Főigazgatóság közlése szerint a növényzet tavaszi burjánzása miatt az érkező víz csak magasabb szinten és lassabb ütemben képes áthatolni az ártéren, ami lassítja az árvíz levonulását.

A Budapesti Közút a mai napon már megállási tilalmat vezetett be a budai és a pesti alsó rakparton, csütörtök este 20 órától pedig teljesen lezárja a forgalom elől. A budai alsó rakparton a Mozaik utca és a Rákóczi híd között, a pesti alsó rakparton pedig a Népfürdő utca és a Közraktár utca között nem lehet közlekedni. Ennek megfelelően a Műszaki Egyetem rakparton található K épülete is bezárt, és várhatóan június 11-ig ki sem nyit.

Forrás:https://www.economx.hu/belfold/duna-arhullam-arvizvedelem-budapest-gyor.790948.html

Részvény: