Együtt ment Kijevbe a szlovák és a cseh államfő

A látogatás a Pozsony és Prága közötti együttműködés új korszakát is jelzi.

Kijevbe érkezett Petr Pavel cseh és Zuzana Caputová szlovák államfő pénteken, hogy Volodimir Zelenszkijjel tárgyaljanak. A közös látogatás a Pozsony és Prága közötti együttműködés új korszakát is jelzi.

Caputová 2022 májusában már ellátogatott az országba Zelenszkij ukrán elnök meghívására. Petr Pavel március 9-i beiktatása óta először jár Ukrajnában.

Zuzana Caputová a Facebookon azt írta: a kijevi látogatás a Pozsony és Prága közötti együttműködés új korszakát is jelzi. Kijevben a szlovák államfő kijelentette: az, hogy az ukrán főváros ma is „működik”, azt mutatja, hogy a támogatás, amelyet Ukrajna kap, „hasznos, közelebb hozza a békét, és távolabb tartja az agresszort”.

A két elnök ellátogatott a közeli Bucsába is, ahol az orosz erők kivonulása után több száz holttestet találtak. Pavel a helyszínen azt mondta: „nem engedhetjük meg, hogy ilyesmi még egyszer megtörténjen”.

Szlovákia az Ukrajna elleni orosz háború kezdete után nem sokkal átadta saját légvédelmi rakétarendszerét Kijevnek. Egy évvel később a pozsonyi kormány az Európai Unióban és a NATO-ban elsőként erősítette meg hivatalosan, hogy vadászgépeket szállított Kijevnek. Azóta Csehország és Szlovákia tankokat és más fegyvereket is küldött már Ukrajnába.

Az ukrán hatóságok péntek reggel több orosz légicsapásról számoltak be Kijev térségében is.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20230428_A_V4orszagok_ket_elnoke_is_Kijevbe_latogatott

Részvény: