Egyre biztosabb, hogy a következő tíz év egyik nagy üzlete a fegyvergyártás lesz

Erről nyilatkozott a NATO-tagállamok egyik fő fegyverszállítója, aki a konfliktus elhúzódására számít a gázai övezetben és Ukrajnában. A készletek mindenütt rohamtempóban fogynak, ezért a fegyvergyárak maximális kapacitással üzemelnek.

“A geopolitikai feszültségek fegyverkezéshez vezetnek a következő évtizedben” – nyilatkozta a BBC – nek Michael Ord, a Chemring fegyvergyár főnöke. A cég nagyon sokféle fegyvert gyárt: az elektronikai háborúhoz szükséges eszközöktől a légi hadviselésig, sőt az űrprogramokba is bekapcsolódtak. 2030-ra el akarják érni az egymilliárd fontos éves üzleti eredményt, ami a jelenleginek a négyszerese.

A fegyvergyár főnöke rámutatott arra, hogy minden NATO-tagállam fokozza a fegyverkezését, részben azért, hogy támogassa Ukrajnát, részben pedig eleget akar tenni az elvárásoknak, melyek szerint az éves GDP 2 százalékát kell minden tagállamnak katonai célokra fordítania.

Rishi Sunak brit miniszterelnök nemrégiben jelentette be, hogy Nagy-Britannia túl is teljesíti ezt, hiszen a GDP 2,5 százalékát kívánja erre a célra fordítani. A Munkáspárt vezére, Keir Starmer közölte, hogy amennyiben megnyerik a júliusi választást, akkor ők is betartják a 2,5 százalékos katonai költségvetés ígéretét. Mindezt úgy, hogy a brit fegyvergyártás és export már évek óta szárnyal: 2022- ben 70 százalékkal volt magasabb, mint 2021-ben.

Ide kapcsolódik, hogy a hágai nemzetközi bíróság háborús bűnök miatt egyaránt elítéli a Hamász vezetőit és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt. Ennek nyomán a skót nemzeti párt, a liberális demokraták és néhány ellenzéki csoport Nagy-Britanniában azt követeli a kormánytól, hogy tiltsa be vagy korlátozza a fegyverexportot Izraelbe.

David Cameron külügyminiszter erre azt válaszolta, hogy egy ilyen tilalom csakis a Hamászt erősítené meg. Nagy-Britannia különben is csak Izrael fegyverimportjának egy százalékát adja, vagyis különösebb jelentősége egy tilalomnak nem lenne.

Nagy-Britanniában szigorúan szabályozzák a fegyverek exportját, és azt mindenképp igyekeznek elkerülni, hogy a fegyvereket megvásárló külföldi kormány azokat a saját népe ellen használja föl.

Ukrajna a világ legnagyobb fegyver importőre

Az USA a világ legnagyobb fegyver exportőre, a franciák megelőzték az oroszokat, akik visszaestek – állapította meg a stockholmi Békekutató intézet.

Az Egyesült Államok 17 százalékkal növelte fegyverexportját az elmúlt évtizedben, Franciaország 47 százalékkal, Oroszország fegyverexportja az elmúlt évtizedben jelentősen csökkent: – 53 százalék.

A statisztikából az is kiderül, hogy az Egyesült Államok adja a világ fegyverexportjának több mint 40 százalékát. Antony Blinken külügyminiszter többször is rámutatott, hogy a NATO-tagállamok növekvő fegyverkezésének a fő haszonélvezői az amerikai fegyvergyárak, hiszen a világ öt legnagyobb fegyverexportőr cége közül négy amerikai: Boeing, Lockheed Martin, Northrop Grumman és Raytheon.

A legnagyobb fegyverimportőrök: India, Szaúd-Arábia és Katar. Ukrajna a negyedik helyen áll a stockholmi Békekutató intézet statisztikájában, de ez a megvásárolt fegyverekre vonatkozik. Az önvédelmi háborút folytató ország szinte valamennyi NATO-tagállamtól jelentős mennyiségű fegyvert kap ingyen is, hogy megállítsa az orosz agressziót. Ukrajna már 2023-ban a legnagyobb fegyverimportőr volt a világon, ha beleszámoljuk azt, hogy a fegyverek jelentős része ingyenes támogatásként érkezett a hadban álló országba – írta a Deutsche Welle.

Forrás:https://hvg.hu/gazdasag/20240605_egyre-biztosabb-hogy-a-kovetkezo-tiz-ev-egyik-nagy-uzlete-a-fegyvergyartas-lesz

Részvény: