Egymilliárd koronás segítséget adnak a svédek az ukránoknak

A stockholmi kormány összesen egymilliárd korona (38,7 milliárd forint) értékben nyújt újabb katonai és civil segítséget Ukrajnának – mondta el Magdalena Andersson svéd miniszterelnök hétfőn miután Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel tárgyalt. Az ígért katonai segély értéke 500 millió korona (több mint 19 milliárd forint). A svéd kormányfő nem pontosította a csomag tartalmát, de hangsúlyozta, hogy az előzőekhez hasonló lesz. Svédország korábban háromszor küldött egyebek között páncéltörő fegyvereket, védőeszközöket, rakétákat és aknamentesítő felszerelést tartalmazó fegyverszállítmányt Ukrajnának.

A stockholmi kormány a civil segítség részeként búzát vásárol Ukrajnától, amelyet élelmiszerválsággal küzdő országoknak ad tovább. Andersson aláhúzta: támogatni fogják a kijevi vezetést, amíg véget nem ér a háború.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter tarackokat és lőszert kért Svédországtól. Megjegyezte: amíg tart a konfliktus, további fegyverekre lesz szükségük.

Minden euró, minden golyó, minden lőszer számít

– tette hozzá.

Az Ukrajna elleni orosz támadás miatt Svédország szakított hagyományosan semleges politikájával, és Finnország 1939-es szovjet inváziója óta először küldött fegyvert katonai konfliktusban álló országnak. Az orosz támadás miatt Finnország és Svédország úgy döntött, hogy véget vetnek az el nem kötelezettség politikájának, és felvételüket kérik a NATO-ba. Az észak-atlanti szövetség júniusi madridi csúcstalálkozóján elfogadta kérvényüket.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2022/08/29/orosz-ukran-haboru-zaporizzsja-nuklearis-fenyegetes-oroszorszag-ukrajna/#egymilliard-koronas-segitseget-adnak-a-svedek-az-ukranoknak

Részvény: