Egymással tárgyalt az amerikai és az orosz titkosszolgálat vezetője

Washingtoni források szerint nem Ukrajna volt a téma a CIA és a SVR vezetőjének megbeszélésén.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője orosz hírügynökségeknek megerősítette, hogy Ankarában amerikai-orosz találkozóra került sor, de nem volt hajlandó részleteket közölni a résztvevőkről vagy a megvitatott témákról – írja a Reuters.

Ugyanakkor fehér házi források szerint William Burns, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója találkozott Szergej Nariskinnel, az orosz Külföldi Hírszerző Szolgálat (SVR) vezetőjével.

A talákozót egyik jelentőségét az adja, hogy ez volt az első magas szintű, személyes amerikai-orosz kapcsolatfelvétel azóta, hogy Oroszország februárban megtámadta Ukrajnát.

Ugyanakkor a washingtoni forrás tagadta, hogy az ukrajnai háború rendezéséről tárgyalnának. “Üzenetet közvetít az orosz atomfegyverek használatának következményeiről és az eszkaláció kockázatáról… Fel fogja vetni az igazságtalanul fogva tartott amerikai állampolgárok ügyét is” – mondta, majd hozzátette: “előzetesen tájékoztattuk Ukrajnát az útjáról. Szilárdan ragaszkodunk az alapelvünkhöz: semmit Ukrajnáról Ukrajna nélkül”.

Putyin többször is kijelentette, hogy Oroszország minden rendelkezésre álló eszközzel, beleértve a nukleáris fegyvereket is, meg fogja védeni területét, ha megtámadják. Szerinte a Nyugat nukleáris zsarolást folytat Oroszországgal szemben.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20221114_amerikai_orosz_titkosszolgalat_vezeto_targyalas

Részvény: