Egy szlovén cég épít akkumulátor-újrahasznosító üzemet Alsózsolcán

A beruházást Szijjártó Péter külügyminiszter jelentette be.

A világ legmodernebb technológiájú akkumulátor-újrahasznosító üzemét építi meg a szlovén Andrada-csoport Alsózsolcán, tízmilliárd forintnyi értékével ez minden idők legnagyobb szlovén beruházása Magyaországon – áll a Külgazdasági és Külügyminisztérium Szijjártó Péter szlovéniai bejelentésére hivatkozó közleményében.

Szijjártó szerint ezzel biztosítani tudják, hogy az elektromos akkumulátorgyártás teljes egészében környezetterhelés nélkül menjen végbe és ez biztosítja az akkumulátorok újrahasznosítását.

Az esetleges aggodalmakat a külügyminiszter azzal igyekezett eloszlatni, hogy a beruházó, a szlovén Andrada Group a magyarországi környezetvédelmi szabályoknál négyszer szigorúbb előírásokat tart önmagára nézve kötelezőnek.

Ez már csak azért is megnyugtató, mert az elmúlt másfél évben nyolc helyszínen kilenc olyan eset pattant ki a Magyarországon működő akkugyárakban, amiknek a megelőzéséhez jó eséllyel elég lett volna a magyarországi környezetvédelmi szabályokat betartani.

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy a szlovén cég a tízmilliárdos beruházással évi tízezer tonna akkumulátort lesz képes újrahasznosítani Alsózsolcán, mintegy 200 új munkahelyet teremtve ezzel. A kormány a projektet 4,7 milliárd forinttal támogatja.

Forrás:https://hvg.hu/kkv/20230829_Szijjarto_Alsozsolca_akkumulator_ujrahasznosito_uzem_Andrada

Részvény: