Egy orosz rakéta roncsdarabja zuhant le egy moldovai faluban

A rakétát az oroszok eredetileg egy ukrán vízierőműnek szánták.

Ukrajna fölött lelőtt orosz rakéta roncsdarabja zuhant le hétfőn egy az ukrán határhoz közeli észak-moldovai faluban – közölte a chisinaui belügyminisztérium. A Naslavcea nevű település több házának ablaka betört, sérültek azonban előzetes értesülések szerint nincsenek.

Az ukrán hadsereg közlése szerint az orosz rakéta eredeti célja a nagyjából tíz kilométerre található Novodnyisztrovszknál működő, a Dyeszter-folyón kialakított vízerőmű lett volna. Az ukrán légvédelem azonban repülés közben lelőtte a rakétát.

A moldovai védelmi tárca megerősítette, hogy az orosz rakéta nem sértette meg Moldova légterét. Egy hasonló légitámadás során október 10-én azonban három orosz rakéta is átrepült Moldova légterén.

A mostani ügyel összefüggésben a moldovai külügyminisztériumba bekérették az orosz nagykövetet, és tudatták vele, hogy kiutasítják a chisinaui képviselet egyik diplomatáját. “A szomszédos országra mért rakétacsapások fokozzák a kockázatokat a biztonsági szférában, állampolgáraink pedig egyre jobban érzik a háború pusztító hatásait” – olvasható a tárca állásfoglalásában. A minisztérium egyben hangsúlyozta, hogy az ukrán energetikai infrastruktúrára mért csapások egyre nagyobb veszélyt jelentenek Moldova energiabiztonságára.

Az orosz külügyminisztérium a fejleményre reagálva közölte, hogy Moszkva megfelelő választ fog adni diplomatája kiutasítására.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20221031_Egy_orosz_raketa_roncsdarabja_zuhant_le_egy_moldovai_faluban

Részvény: