Egy Moszkva-párti Monarchia megszületésével Putyin álma válna valóra

Az Orbán Viktorhoz hasonló oroszbarát politikusok egyre nagyobb teret hódítanak Ausztriában és Szlovákiában. A szabadságpárti Herbert Kickl Ausztriából egy „másik Magyarországot” szeretne csinálni a Politico szerint, amelyet a nemzeti önrendelkezés és a brüsszeli globalista beavatkozással szembeni ellenállás menedéke lehet.

Herbert Kickl osztrák politikus oroszbarát, Amerika-ellenes összeesküvés-elméletek híve, aki a Covid ellenszereként a lófertőtlenítő szert hirdeti, és az alpesi országot migránsmentes erőddé akarja alakítani. Ő az esélyes arra is, hogy ő legyen országa következő vezetője és Európa következő nagy fejfájása – írja a Politico szerzője, Matthew Karnitschnig.

Kickl Szabadságpártja november óta több százalékponttal vezeti az országos közvélemény-kutatásokat, mivel a növekvő infláció és a menedékkérelmek számának ugrásszerű növekedése elégedetlenséget kelt a jelenlegi kormánnyal, a jobbközép Osztrák Néppárt és a Zöldek koalíciójával szemben. Mivel a másik fő ellenzéki pártot, a szociáldemokratákat belharcok sújtják, a Szabadságpártnak évek óta most van a legjobb esélye a hatalom átvételére.

Ez komoly gondot jelentene az Európai Unió számára, amely már így is nehezen boldogul Magyarországgal, ahol Orbán Viktor szisztematikusan átvette az irányítást a hatalom minden fontos eszköze felett, és aláásta a független médiát, az országot pedig a kritikusok szerint félig autoriter állammá alakította át az EU közepén
– írja a cikk szerzője.

Terjedőben a közép-európai orbánizmus
Nem Ausztria az egyetlen ország a régióban, amely fogékony az orbánizmusra. A szomszédos Szlovákia szintén a populista újjáéledés szélén tántorog. Az oroszbarát Smer – amelynek vezetőjét, Robert Fico volt miniszterelnököt 2018-ban egy oknyomozó riporter és menyasszonya brutális meggyilkolása által kiváltott tüntetéshullám közepette mondatták le hivatalából – vezeti a közvélemény-kutatásokat a szeptemberre kitűzött előrehozott választások előtt.

Robert Fico megfogadta, hogy megválasztása esetén megszünteti Szlovákia katonai támogatását a szomszédos Ukrajnának.

Európai tisztviselők arra figyelmeztetnek, hogy az oroszbarát erők szlovákiai és ausztriai győzelme Vlagyimir Putyin kezébe erős eszközt adna Ukrajna ellen, ami megkönnyítené számára, hogy aláássa a szankciókat és az Ukrajna megsegítésére irányuló uniós erőfeszítéseket.

Kickl messze nem biztos abban, hogy ez sikerülni is fog. Harsány stílusának köszönhetően személyes népszerűségi mutatója az osztrák politikusok közül az egyik legalacsonyabb. Ráadásul a Szabadságpárt támogatottsága a múltban ingadozónak bizonyult, és a mostani fellendülés mögött valószínűleg inkább a jelenlegi kormány sok osztrák által érzékelt botladozása miatti frusztráció áll, mint a radikális jobboldali megújulás reménye.

Nem Ausztria az egyetlen ország a régióban, amely fogékony az orbánizmusra. A szomszédos Szlovákia szintén a populista megújulás szélén tántorog. Az oroszbarát Smer-SD – amelynek vezetőjét, Robert Fico volt miniszterelnököt 2018-ban egy oknyomozó riporter és menyasszonya brutális meggyilkolása által kiváltott népi tüntetéshullám közepette kényszerítették hivatalából – vezeti a közvélemény-kutatásokat a szeptemberre kitűzött előrehozott választások előtt.

Fico megfogadta, hogy megválasztása esetén megszünteti Szlovákia katonai támogatását a szomszédos Ukrajnának.

Európai tisztviselők arra figyelmeztetnek, hogy az oroszbarát erők szlovákiai és ausztriai győzelme Vlagyimir Putyin kezébe erős eszközt adna Ukrajna ellen, ami megkönnyítené számára, hogy aláássa a szankciókat és az Ukrajna megsegítésére irányuló uniós erőfeszítéseket.

Kickl harsány stílusa még a vesztét is okozhatja
A szabadságpárti politikus terve messze nem biztos, hogy sikerülni fog. Harsány stílusának köszönhetően Kickl személyes népszerűségi mutatója az osztrák politikusok közül az egyik legalacsonyabb. Ráadásul a Szabadságpárt támogatottsága a múltban ingadozónak bizonyult, és a mostani fellendülés mögött valószínűleg inkább a jelenlegi kormány sok osztrák által látott működési zavarai miatti frusztráció áll, mint a szélsőjobboldali megújulás reménye.

A Szabadságpárt legutóbbi felfutását nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Kickl, aki belügyminiszter volt a Szabadságpárt és Sebastian Kurz exkancellár Néppártjának 2017-ben kezdődött, rövid életű koalíciója idején, ismerős arc Brüsszelben. Nem emlékeznek rá szívesen. ugyanis tárcavezetőként az egyik korai lépése az volt, hogy az osztrák menedékkérők regisztrációs központjainak nevét „indulási központokra” változtatta.

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke múlt héten egy osztrák lapnak azt mondta, hogy komoly kétségei vannak Kickl azzal kapcsolatban, mennyire alkalmas bármilyen miniszteri tisztségre. Véleménye szerint az osztrák politikus egyszerűen nem megbízható.

A következő választások Ausztriában csak jövő év őszén lesznek, de a Karl Nehammer kancellár vezette jelenlegi koalíción belüli tartós feszültségek – amelynek Néppártja jelenleg nyolc ponttal van lemaradva a Szabadságpárt mögött – felvetik egy korábbi szavazás esélyét.

Nem azért lettem pártelnök, hogy a közvélemény-kutatásokban vezessek, hanem hogy választásokat nyerjek
– mondta Kickl nemrég, aki megfogadta, hogy az Európai Tanácsban Ausztria vétójogát felhasználva visszafordítja a blokk szerinte „értelmetlen” Oroszország elleni szankcióit.

Egy nemrégiben tett budapesti látogatása során, ahol találkozott mentorával, Orbán Viktorral, Kickl nem titkolta, hogy Ausztriából egy „másik Magyarországot” szeretne csinálni, amelyet „a nemzeti önrendelkezés és a brüsszeli globalista beavatkozással szembeni ellenállás menedékeként dicsért”.

Országos szinten azonban nem valószínű, hogy Herbert Kickl elfogadja a másodhegedűs szerepét, a politikus célja ezúttal egyértelmű: Volkskanzler akar lenni, azaz a nép kancellárja.

A Szabadságpárt régóta kötődik Oroszországhoz. Heinz-Christian Strache 2016-ban partnerségi megállapodást írt alá Putyin Egységes Oroszország pártjával. A párt több tucat oroszbarát határozatot terjesztett elő az osztrák parlamentben Putyin Ukrajna elleni teljes körű háborújának kezdete óta. Az elmúlt évben több sajtóközleményt is kiadott, amelyben az Oroszország elleni szankciók feloldását követelte.

Mivel a menedékkérelmek száma Ausztriában tavaly megháromszorozódott, ami a legnagyobb százalékos növekedés az EU-ban, ez a téma nagyon is számít az alpesi országban.

Kickl erődítmény retorikájával összhangban a Szabadságpárt számos prioritása a kulturális identitásra összpontosít. Az osztrák kisvárosi vendéglők megmentését célzó egyik kezdeményezés például támogatást ígért, de csak akkor, ha a kedvezményezettek hagyományos és regionális specialitásokat szolgálnak fel.

Egy másik kezdeményezésük azt írta elő, hogy az iskolai játszótereken a gyerekeknek németül kell beszélniük. Az osztrák média gyakran gúnyolódik az ilyen elképzeléseken, de úgy tűnik, hogy ez a politika sok választópolgár körében kedvező fogadtatásra talál.

Januárban a párt a második helyen végzett egy regionális felmérésen Alsó-Ausztriában, az ország legnagyobb tartományában, megtörve ezzel a Néppárt sokáig fennálló hegemóniáját. Ez arra kényszerítette a jobbközép pártot, hogy koalícióra lépjen a radikális jobboldallal a tartományban. Néhány héttel később Salzburg tartományban is hasonlóan alakult a forgatókönyv, ahol a Szabadságpárt erős támogatottsága miatt helyet kapott a tartományi kormányban.

Forrás:https://www.napi.hu/kulfold/moszkva-bevandorlok-ausztria-szlovakia-orban.772244.html

Részvény: