Egy hormonpótló és a több mint 100 millió dolláros Mol-veszteség is mozgatta a magyar tőzsdét

Csökkenő forgalom mellett esett a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe a héten, a BUX 45 626,92 ponton zárt pénteken, 380,19 ponttal, 0,83 százalékkal alacsonyabban, mint egy héttel korábban. A héten két komolyabb történés, a Richter licencmegállapodása és a Mol gyorsjelentése hatott a hazai tőzsdére.

A részvénypiac heti forgalma 35,72 milliárd forint volt az előző heti 43,91 milliárd forint után, a vezető részvények vegyesen teljesítettek.

Az Equilor Befektetési Zrt. heti összefoglalójában a hét két céges hírét emelte ki, a Richter licencmegállapodását és a Mol gyorsjelentését.

Szerdán kötött a Richter licencmegállapodást a belga Mithra Pharmaceuticals biotechnológiai céggel a menopauzás tünetek kezelésére szolgáló, estetrol alapú hormonpótló termékjelölt, a Donesta forgalmazására. A megállapodás földrajzi hatálya Európára, a FÁK tagállamokra, Latin-Amerikára, Ausztráliára és Új-Zélandra terjed ki.
A Mol a várakozásokkal megegyező negyedik negyedéves tisztított, kamat-, adófizetés és amortizáció előtti (EBITDA) eredményt tett közzé pénteken. Az üzemanyagár-szabályozás és a különadók 1,6 milliárd dollárral csökkentették az éves eredményt és 106 millió dolláros veszteségbe fordították a cég utolsó negyedéves működését.

Éves szinten a vállalat tisztított EBITDA-ja 4,7 milliárd dollárral túlszárnyalta a menedzsment novemberben felülvizsgált 4,1-4,4 milliárd dolláros eredménycélját, amihez a kutatás és termelés (upstream) és a feldolgozás és kereskedelem (downstream) divíziók egyenlő arányban járultak hozzá.

A héten a vezető részvények közül az OTP 1,31 százalékkal gyengült, a papír 10 965 forinton zárt pénteken, heti forgalma meghaladta a 20,74 milliárd forintot.
A Mol árfolyama 1,72 százalékkal esett, a részvény 2748 forinton fejezte be a kereskedést pénteken, heti forgalma 6,07 milliárd forintot tett ki.
A héten a Richter 0,69 százalékkal erősödött és 7995 forinton fejezte be a kereskedést, forgalma 7,81 milliárd forint volt.
A Magyar Telekom jegyzése 1,23 százalékkal esett a héten, a részvény 361,5 forinton zárt a hét utolsó napján, heti forgalma 531 millió forintot ért el.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 3656,17 ponton zárt a héten, ami 26,96 ponttal, 0,74 százalékkal magasabb az előző hetinél.

Forrás:https://www.napi.hu/tozsdek-piacok/richter-mol-tozsde-bux-bet-gazdasag.767657.html

Részvény: