Döntött az ukrán ortodox egyház: mostantól ők is decemberben ünneplik a karácsonyt

A régi Julián-naptárat az új váltja.

Az ukrán ortodox egyház zsinata jóváhagyta, hogy szeptember 1-jétől áttérjenek az új Julián-naptárra – írja a Kyiv Independent. Ez azt jelenti, hogy az egyház a következő karácsonyt december 25-én ünnepli majd a korábbi, január 7-ei dátum helyett.

A többi fix dátummal rendelkező keresztény ünnep is átkerül, de a húsvétra nem vonatkozik a változás, hiszen annak időpontja ingadozik.

Az egyház szerint a zsinat május 24-i döntése ellenére a plébániák és kolostorok továbbra is használhatják a régi naptárat.

Az egyház helyi tanácsa hivatalosan július 27-én fogja jóváhagyni az átállást, de az egyházfő, Epiphanius metropolita és néhány más püspök a BBC Ukrajnának megerősítette, hogy az átállásról már döntöttek.

A közelmúltig mind az ukrán ortodox egyház, mind az ukrán görögkatolikusok csak az a Julián-naptárt használták, amelyet az orosz ortodox egyház is használ. A római katolikusok viszont a Gergely-naptárt használják, míg a Konstantinápolyi Ökumenikus Patriarchátus és a legtöbb más autokefál (független) ortodox egyház a revideált Julián-naptárat, amely jelenleg egybeesik a Gergely-naptárral.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20230524_Dontott_az_ukran_ortodox_egyhaz_Mostantol_ok_is_decemberben_unneplik_a_karacsonyt

Részvény: