Decemberben fizetett ki az állam 55 milliárd forint kórházi tartozást, azóta újabb majdnem 10 milliárdot kellene

Hiába fizet a kormány időről időre a kórházi beszállítóknak az intézmények tartozásai után, újra és újra eladósodnak az intézmények, ráadásul a költségvetésben nekik szánt pluszpénzt elviszi az infláció.

Ugyan a kormány december utolsó napjaiban összesen mintegy 55 milliárdos tartozást fizetett ki a kórházi beszállítóknak, a Magyar Államkincstár december végi adatai szerint mégis 7,5 milliárd forint tartozással zárták az intézmények 2022-t – írja a Népszava.

Ebben az összegben ráadásul nincs is benne az alapítványi formában működő, orvosképzéssel foglalkozó egyetemek tartozása. Közülük a budapestiről és a szegediről nincs elérhető adat, a pécsinek és a debreceninek együtt van mintegy 2,2 milliárdos adóssága, tehát összességében már a 10 milliárd forintot közelíti a tartozás.

A lap arra is emlékeztet: a most épp aktuális 2023-as költségvetésben – amelyet egy rendelettel hirdettek ki december 29-én, és majd még be fogják vinni valamikor a parlament elé – az egészségügyre fordított kiadások a 2022 tervszámokhoz képest csak 9 százalékkal nőnek. Az infláció pedig ennél biztosan nagyobb lesz éves szinten.

Forrás:https://hvg.hu/gazdasag/20230125_korhazi_tartozas

Részvény: